ΚΟΣΜΟΣ

Προηγείται ο Μολίνα στις εκλογές στη Γουατεμάλα

Προηγείται ο Μολίνα στις εκλογές στη Γουατεμάλα

Ο απόστρατος στρατηγός και δεξιός πολιτικός Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος υπόσχεται να πατάξει την εντεινόμενη εγκληματικότητα, φαίνεται πως οδεύει στη νίκη στις προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Με τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί στο 68% των εκλογικών τμημάτων ο Πέρες Μολίνα προηγείται συγκεντρώνοντας το 55,83% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Ο κεντροδεξιός αντίπαλός του Μανουέλ Μπαλντισόν συγκεντρώνει 44,17%. Οι υποστηρικτές του 60χρονου Πέρες Μολίνα θεωρούν ότι είναι ο "κατάλληλος" για να αντιμετωπίσει την έξαρση της δράσης των συμμοριών και της βίας στη χώρα, που έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες δολοφονιών στην Αμερικάνικη Ήπειρο.

Ωστόσο πολλοί στη χώρα θυμούνται το ρόλο του Πέρες Μολίνα στο αποκορύφωμα του 36χρονου εμφυλίου. Εάν πράγματι κερδίσει, θα είναι ο πρώτος στρατιωτικός που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Γουατεμάλας μετά την επιστροφή της χώρας στην δημοκρατία το 1986. Οι δημοσκοπήσεις πάντως τον είχαν χρίσει φαβορί έναντι του επιχειρηματία Μπαλντισόν.