ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Τουρκία: Η μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το 1974

ΗΠΑ - Τουρκία: Η μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το 1974

Στα άκρα οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία - Η απόφαση της Ουάσιγκτοννα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Άντριου Μπράνσον και η αντίδραση της Τουρκίας - Νέο αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση τουεπικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μετον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Έκτακτη συνάντηση Τσαβούσογλου Πομπέο στη Σιγκαπούρη

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως είναι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση ενός Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα στην Τουρκία.

Το πρωί της Παρασκευής (03/08/2018) είχαν συνάντηση στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξεπεραστεί η νέα διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Πομπέο: Οι κυρώσεις στην Τουρκία αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο οι ΗΠΑ επιθυμούν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο Τούρκων υπουργών αποδεικνύει «τη μεγάλη μας αποφασιστικότητα» να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον.

«Οι Τούρκοι είχαν λάβει προειδοποίηση ότι έχει έρθει η ώρα να μας παραδώσουν τον πάστορα Μπράνσον και ελπίζω ότι θα κατανοήσουν» ότι αυτές τις κυρώσεις αποτελούν «απόδειξη της μεγάλης μας αποφασιστικότητας», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Πομπέο.

Τσαβούσογλου: Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ότι οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον δύο Τούρκων υπουργών για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Λέμε από την αρχή ότι η απειλητική γλώσσα και οι κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το επαναλάβαμε σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στη Σιγκαπούρη.

Η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί «την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και των συμφωνιών», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ των χωρών της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.

«Με τον Πομπέο συζητήσαμε τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων μας, τον τρόπο λήψης κοινών μέτρων», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου. «Ήταν μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση», πρόσθεσε.

Όμως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν όλα τα προβλήματα έπειτα από μία και μόνο συνάντηση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Η τελευταία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άγκυρα να αντιδρά απειλώντας να λάβει μέτρα αντιποίνων.

Η Ουάσινγκτον προτιμά «μια διπλωματική προσέγγιση», διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας τη συνάντηση των δύο υπουργών στη Σιγκαπούρη.

Andrew Brunson Turkey

Αλλά «όλο αυτό διαρκεί πάρα πολύ», ανέφερε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ αναφερόμενη στην κράτηση του πάστορα Μπράνσον, η δίκη του οποίου άρχισε την άνοιξη και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή έως και 35 χρόνων κάθειρξης.

 pastor andrew brunson 0725 exlarge 169

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (01/08) ο Πομπέο και Τσαβούσογλου είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων στους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν μείζονα ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του πάστορα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ανέβασαν τους τόνους αφότου ο ιερωμένος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αντί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης τουναντίον όξυνε την κρίση στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, που είχαν ήδη επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των διαφωνιών τους όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία.

Κατακόρυφη πτώση για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο των 5 λιρών έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ, κάτω από τις 5 λίρες ανά δολάριο, με τις μετοχές να υποχωρούν χθες αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη δίκη Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο των 5 λιρών έναντι του δολαρίου με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφορικά με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Άντριου Μπράνσον.

Χθες η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,0630 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε πτώση κατά 2%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται πτωτικά.

Η χειρότερη κρίση μετά τον Αττίλα

Σύμφωνα με τον ιστορικό Σονέρ Τζαγκαπτάι, διευθυντή του Τουρκικού Προγράμματος στο Washington Insitute, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Εκείνη την εποχή, σημειώνει ο Τούρκος αναλυτικής, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία ανάλογη χώρα εισέρχονται τώρα.