ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνάται εμπλοκή της Τιμοσένκο σε δολοφονία

Ερευνάται εμπλοκή της Τιμοσένκο σε δολοφονία

Η εισαγγελία της Ουκρανίας επανεξετάζει τέσσερις δικαστικές υποθέσεις της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, που χρονολογούνται από τις αρχές της προηγούμενη δεκαετίας.

Οι υποθέσεις αφορούν ενέργειες εταιρειών συμφερόντων της Τιμοσένκο. Οι κατηγορίες εις βάρος της πρώην Ουκρανής πρωθυπουργού είναι και πάλι «κατάχρηση εξουσίας».

Η Τιμοσένκο ήδη εκτίει ποινή 7ετούς κάθειρξης.

Από την υπεράσπισή της ζητήθηκε να προσκομιστούν διάφορα στοιχεία. «Πρόκειται για φορολογικού κυρίως χαρακτήρα υποθέσεις, για τις οποίες τη διετία 2004-2005 κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί συνέχεια», διευκρίνισε ο συνήγορός της.

Ο δικηγόρος της ωστόσο συμπλήρωσε ότι «πρόθεση των διωκτικών αρχών είναι να διερευνηθεί και η τυχόν εμπλοκή της Τιμοσένκο σε μια δολοφονία βουλευτή στη διάρκεια του 1996».

«Ξανανοίγουν υποθέσεις, που καθόλου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την καταδίκη της σε 7ετή κάθειρξη στις 11 Οκτωβρίου, «για την υπογραφή συμφωνιών με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, επί ζημία του ουκρανικού δημοσίου», η Τιμοσένκο καταδικάστηκε και «για την απόπειρα υπεξαίρεσης 405 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι οι καταδίκες της πρώην πρωθυπουργού «έχουν κίνητρο πολιτικό» και ότι «θα επηρεάσουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις».