ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοιχτή» η Τεχεράνη σε νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

«Ανοιχτή» η Τεχεράνη σε νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

Ανοιχτό αφήνει το Ιράν το παράθυρο της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με την ομάδα 5+1 των δυτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, εξέφρασε τη θετική στάση του Ιράν, τονίζοντας ωστόσο ότι προϋποθέτει το σεβασμό των άλλων μερών.

«Λέγαμε πάντοτε ότι είμαστε έτοιμοι για θετικές και χρήσιμες διαπραγματεύσεις αλλά, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, ο όρος προκειμένου αυτές οι συνομιλίες να είναι επιτυχείς είναι να εισέλθουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με μια στάση ισότητας και σεβασμού για τα δικαιώματα των εθνών», δήλωσε ο Μεχμανπαράστ.

Αναφορικά με την έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) χθες και η οποία φέρεται να περιέχει «αξιόπιστα στοιχεία» σχετικά με τις στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού ερευνητικού έργου, ο Ιρανός αξιωματούχος είπε πως αποτελεί την τελευταία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να κατασυκοφαντήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Μεχμανπαράστ είπε ότι η επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από τις ενέργειες άλλων κρατών. «Θα παρατηρήσουμε όλη τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και θα λάβουμε την τελική μας απόφαση εξετάζοντας την κατάσταση και τις κινήσεις τους», είπε. «Εάν αισθανθούμε ότι η κατάσταση είναι ώριμη για εποικοδομητικές συνομιλίες και συνεργασία, θα ανακοινώσουμε την αντίδρασή μας» σε αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε.