ΚΟΣΜΟΣ

«Πέρασε» στην Πορτογαλία ο προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας

«Πέρασε» στην Πορτογαλία ο προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας

Μέτρα σκληρής λιτότητας περιλαμβάνει ο πορτογαλικός προϋπολογισμός του 2012, που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση.

Το κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπει τα μέτρα που έχει ζητήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ από την κυβέρνηση της χώρας, ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση του δανεισμού της.

«Ναι» στο νομοθέτημα ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που διαθέτει πλειοψηφία 132 εδρών σε σύνολο 230. «Όχι» ψήφισαν και οι 24 βουλευτές της ακροδεξιάς.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι 74 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διαφωνούν μεν με την πολιτική σκληρής λιτότητας, ωστόσο που έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση για να μην υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρώτο γραμματέα του κόμματος, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, η αποχή είναι «ψήφος για τη συνέχιση της πορείας της Πορτογαλίας στην ευρωζώνη».

Τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός αφορούν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν απολαβές άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως καθώς και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών υπαλλήλων κατά 30 λεπτά ημερησίως.