ΚΟΣΜΟΣ

Οργή και αποτροπιασμός για τον βιασμό και φόνο της γνωστής δημοσιογράφου (Pics+Vid)

Οργή και αποτροπιασμός για τον βιασμό και φόνο της γνωστής δημοσιογράφου (Pics+Vid)

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε τη δολοφονίατης νεαρής Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει μια ταχεία και εμπεριστατωμένη έρευνα που θα φέρει τους υπευθύνους αυτής της δολοφονίας ενώπιον της δικαιοσύνης και θα διευκρινίσει εάν η επίθεση συνδέεται με τη δουλειά της δημοσιογράφου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ασφαλείς παντού και ότι συνεχίζουν την ανεκτίμητη συμβολή τους στις δημοκρατικές μας κοινωνίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι πάντα ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή. Πάρα πολλοί από τους δημοσιογράφους μας έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, επιθέσεων και δολοφονίας. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς την ελευθερία του Τύπου».

Εξάλλου, «βαθιά σοκαρισμένη» για την άγρια δολοφονία της τριαντάχρονης Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα δηλώνει με σημερινή δήλωσή της η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων (IFJ), η οποία μαζί με την Ένωση Δημοσιογράφων της Βουλγαρίας (UBJ), καλούν τις βουλγαρικές Αρχές να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους συνεργούς αυτής της φρικιαστικής δολοφονίας.

Vittoria Marinova stuprata uccisa

«Είναι η τέταρτη άγρια δολοφονία δημοσιογράφου σε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 2017, των οποίων οι δολοφόνοι έχουν στόχο τον εκφοβισμό του επαγγέλματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων (EFJ) Ρικάρντο Γκουτιέρες. Προηγήθηκε το Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, τον Οκτώβριο του 2017 η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στην Μάλτα, και τον Αύγουστο του 2017, η Δανέζα δημοσιογράφος Κιμ Βαλ. «Άλλος ένας δημοσιογράφος που ερευνούσε θέματα διαφθοράς δολοφονήθηκε. Η ερευνητική δημοσιογραφία στην Ευρώπη απειλείται όλο και περισσότερο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του IFJ Άντονι Μπελάνγκερ.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση της IFJ αναφέρει ότι η Βικτόρια Μαρίνοβα σκοτώθηκε βίαια το Σάββατο, γύρω στο μεσημέρι, σε ένα πάρκο στην πόλη Ρούσε στη βόρεια Βουλγαρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, το σώμα της βρέθηκε σε μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, κοντά στην όχθη του ποταμού Δούναβη. Η νεαρή δημοσιογράφος βιάστηκε, ξυλοκοπήθηκε και έπειτα στραγγαλίστηκε. Ήταν χτυπημένη με τέτοια βία που το πρόσωπό της δεν ήταν αναγνωρίσιμο, οπότε δεν αναγνωρίσθηκε μέχρι χθες το βράδυ.

7913223 1ee85852 ca3a 11e8 9eca b55be5956f36 1 624x390

Η ΙFJ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει, επίσης, ότι ο περιφερειακός εισαγγελέας της Ρούσε Γκεόργκι Γκεοργκιέφ δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι ο θάνατος προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία. «Το κινητό της τηλέφωνο, τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τα γυαλιά και μέρος των ρούχων της έλειπαν», δήλωσε ο Γκεόργκιεφ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από περισσότερα άτομα», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η IFJ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η Βικτόρια Μαρίνοβα ήταν διοικητική διευθύντρια της τηλεόρασης TVN της Ρούσε και είχε μόλις ξεκινήσει το δικό της ειδησεογραφικό δελτίο με τίτλο "Detector", το οποίο μεταδόθηκε για τελευταία φορά στις 30 Σεπτεμβρίου. Είχε πάρει συνέντευξη από τον Βούλγαρο δημοσιογράφο Ντίμιταρ Στογιάνοβ και το Ρουμάνο δημοσιογράφο Ατίλα Μπίρο, μέλος του ερευνητικού προγράμματος δημοσιογράφων "RISE" της Ρουμανίας. Ο Στογιάνοβ και ο Μπίρο συνελήφθησαν πριν από έναν μήνα από τη βουλγαρική αστυνομία, κοντά στη Σόφια, ενώ ερευνούσαν έγγραφα που φέρεται ότι αποκαλύπτουν διαφθορά από μια ιδιωτική εταιρεία κατασκευής οδοποιίας - ύποπτη για απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δείτε φωτογραφίες της στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr