ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάικλ (pics+vids)

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάικλ (pics+vids)

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον τυφώνα Μάικλ που σάρωσε την Φλόριντα.

Ένα κοριτσάκι 11 ετών κι ένας άνδρας είναι τα δύο επιβεβαιωμένα θύματα του τυφώνα Μάικλ που σάρωσε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη σφοδρότερη καταιγίδα που πλήττει την πολιτεία τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια και την τρίτη ισχυρότερη που έχει φθάσει στην ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης ο άνδρας σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο ξεριζώθηκε και καταπλάκωσε το σπίτι του, ενώ με τον ίδιο τρόπο έχασε τη ζωή της και η 11χρονη.

Οι ισχυροί άνεμοι που «συνόδευαν» τον Μάικλ ξήλωσαν τις σκεπές σπιτιών, ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές και τεράστια κύματα.

Ο Μάικλ, η ταχύτατη ενίσχυση του οποίου καθώς κινείτο προς βορρά στον Κόλπο του Μεξικού κατέλαβε πολλούς εξαπίνης, έφθασε κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάναμα Σίτι, στην περιοχή Πάνχαντλ της Φλόριντας, με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Όταν έφθασε στις ακτές, ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους μόλις 3,2 χιλιομέτρων την ώρα χαμηλότερους από έναν κυκλώνα Κατηγορίας 5.

Όπως προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι, η ένταση του φαινομένου αποκλιμακώθηκε καθώς κινείτο προς τη Τζόρτζια, αφού έπεσε η νύχτα. Οκτώ ώρες αφότου έφθασε στις ακτές ο Μάικλ υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 150 χ.α.ώ.

Αναφέρθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, ζημιές σε κτήρια, ξερίζωμα δέντρων και πτώση γραμμών του δικτύου ηλεκτροδότησης στις περιοχές από όπου πέρασε ο κυκλώνας.

Πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα εικόνιζαν τα νερά μιας πλημμύρας να έχουν φθάσει ως τις οροφές σπιτιών στην πόλη Μέξικο Μπιτς. Η τύχη 280 κατοίκων της που σύμφωνα με τις Αρχές αψήφησαν τις εντολές τους να απομακρυνθούν από την πόλη είναι ακόμη άγνωστη.

Λίγο νοτιότερα, τα νερά των πλημμυρών έφθαναν ακόμη και τα 2,3 μέτρα κοντά στην Απαλατσικόλα, μια πόλη 2.300 κατοίκων. Έχουν πέσει τόσες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης που είναι αδύνατο να διανύσει κανείς όλη την πόλη, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr