ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σαουδάραβες πράκτορες δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο και διαμέλισαν το πτώμα του

Τουρκία: Σαουδάραβες πράκτορες δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο και διαμέλισαν το πτώμα του

Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ενδέχεται να εντείνει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ερευνά όλες τις πλευρές της υπόθεσης.

Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο της Σαουδική Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου για να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Σαουδάραβες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα, όμως η μνηστή του, που περίμενε έξω από το κτήριο, και Τούρκοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι δεν βγήκε ποτέ από αυτό.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία από την Ουγγαρία ότι η Άγκυρα ανησυχεί για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

«Ερευνούμε όλες τις πλευρές του συμβάντος. Δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε κάτι τέτοιο, διότι δεν είναι συνηθισμένο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είναι δυνατό να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας;», διερωτήθηκε.

Στο μεταξύ ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε δύο ώρες αφού εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από εντολή της βασιλικής οικογένειας, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος περιέγραψε τη γρήγορη και περίπλοκη επιχείρηση, βάσει της οποίας ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από μια ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων οι οποίοι διαμέλισαν το πτώμα του με ένα ειδικό πριόνι το οποίο είχαν φέρει στο προξενείο για τον σκοπό αυτό.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι ενδέχεται να εντείνει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες καθώς η Τουρκία έστειλε πριν ένα χρόνο στρατιώτες στο Κατάρ προκειμένου να του εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της μετά το εμπάργκο που του επέβαλαν οι χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.