ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στα Σκόπια: Βρίσκει τους 80 «πρόθυμους» ο Ζάεφ - Διαψεύδει η αντιπολίτευση

Θρίλερ στα Σκόπια: Βρίσκει τους 80 «πρόθυμους» ο Ζάεφ - Διαψεύδει η αντιπολίτευση

Τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών, με τον οποίο θα εξασφαλίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, φέρεται να εξασφαλίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η σερβική ραδιοτηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από το σκοπιανό κανάλι ALSAT-M.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ALSAT-M, 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE συμφώνησαν να υποστηρίξουν αλλαγές στο Σύνταγμα και έτσι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Τις πληροφορίες του αλβανόφωνου δικτύου έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO, Dimce Arsovski και πρόσθεσε: «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ακόμα αναφορές σκοπιανών μέσων ενημέρωσης ότι αρκετοί πρώην αξιωματούχοι του VMRO-DPMNE έχουν εμπλακεί προκειμένου να πείσουν τους βουλευτές του κόμματος να υποστηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων ξεκινά τη Δευτέρα τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο όνομα της χώρας.

Απειλές κατά βουλευτών - «Μην τολμήσετε», λέει ο Γκρουέφσκι

Απειλές κατά της ζωής τους δέχονται βουλευτές του VMRO-DPMNE στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι επιθυμούν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αλλαγής, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν σε ξένους πρεσβευτές, όπως μεταδίδει το sdk.mk.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βουλευτές δέχθηκαν τις απειλές με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία έδειξαν σε συναδέλφους τους αλλά και σε ξένους διπλωμάτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επίτιμος αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση του Εφετείου για την τελεσίδικη απόφαση για φυλάκισή του, ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια ανακοίνωση προς τα μέλη του κόμματός του.

Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων MakFax, έγραψε:

«Αν και πιστεύω ότι χωρίς αυτήν την ανακοίνωση- προειδοποίησή μου, το VMRO-DPMNE δεν θα κάνει κάτι άλλο, θέλω εντούτοις να στείλω μια διακήρυξη στο κόμμα μου για την πολιτική μου δίωξη και την πρόσφατη απόφαση (σημ. αναφέρεται στην αγορά θωρακισμένης Μερσεντές 600 χιλιάδων ευρώ με δημόσιο χρήμα και την καταδίκη του).

Αν σας προτείνουν να κάνετε οποιαδήποτε παραχώρηση που θα ήταν επιζήμια στα εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον μου ή να χαλαρώσουν οι πολιτικές διώξεις εναντίον μου, ως επί πολλά χρόνια ηγέτης της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- Δημοκρατικό Κόμμα για την Μακεδονική Εθνική Ενότητα» (VMRO-DPMNE), και ως επίτιμος πρόεδρος και βουλευτής του, παρακαλώ, χωρίς σκέψη, χωρίς δισταγμό, να αποφασίσετε την απόρριψη μιας τέτοιας απρεπούς πρότασης», έγραψε ο Γκρούεφσκι προς τους συναδέλφους και μέλη του κόμματός του.