ΚΟΣΜΟΣ

Σκοπιανό «ώρα μηδέν»: Δραματική συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σκοπιανό «ώρα μηδέν»: Δραματική συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται πλέον το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (15/10/2018) ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στη γείτονα χώρα, ώστε να αποφανθεί ως προς την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ, για την έναρξη των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Ποιοι στηρίζουν την πρόταση Ζάεφ

Κατά τα λοιπά, η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ωστόσο, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Το ζήτημα είναι πλέον, εάν η πρόταση Ζάεφ θα υποστηριχθεί και από κάποιους «αντάρτες» του VMRO-DPMNE, γεγονός που θα πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

Διαβάστε επίσης: