ΚΟΣΜΟΣ

Σκοπιανό - Ύστατη έκκληση Ζάεφ στη Βουλή: «Ψηφίστε υπέρ, γιατί κρίνεται η ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ»

Σκοπιανό - Ύστατη έκκληση Ζάεφ στη Βουλή: «Ψηφίστε υπέρ, γιατί κρίνεται η ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ»

Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ | συνταγματική αναθεώρηση: Σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί, μετά το πρωτόγνωρο φιάσκο του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απευθύνθηκε σε δραματικό τόνο προς τους βουλευτές της σκοπιανής Βουλής, καλώντας τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπερτονίζοντάς τους ότι «το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους».

ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΝΟ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζάεφ. Επανέλαβε ακόμα ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Ποιοι στηρίζουν την πρόταση Ζάεφ

Κατά τα λοιπά, η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ωστόσο, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Το ζήτημα είναι πλέον, εάν η πρόταση Ζάεφ θα υποστηριχθεί και από κάποιους «αντάρτες» του VMRO-DPMNE, γεγονός που θα πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό

Διαβάστε επίσης:

Ούτε ιερό ούτε όσιο: Ταινία στα Σκόπια εμφανίζει τον Χριστό στο χάρτη της «Μακεδονίας του Αιγαίου»