ΚΟΣΜΟΣ

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον Κασόγκι: Τον διαμέλισαν ζωντανό και μετά τον αποκεφάλισαν (vids)

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον Κασόγκι: Τον διαμέλισαν ζωντανό και μετά τον αποκεφάλισαν (vids)

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το μαρτυρικό θάνατο του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος βασανίσθηκε πριν αποκεφαλισθεί εντός του προξενείου της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη ηχητική καταγραφή των γεγονότων.

Εξηγώντας ότι είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές όσων ακολούθησαν, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης με Σαουδάραβες πράκτορες να κόβουν τα δάκτυλά του.

Στη συνέχεια, αποκεφαλίσθηκε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν αναφέρει πάντως με ποιον τρόπο απέκτησε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα.

Ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου, ενώ το σώμα του διαμελίσθηκε ακολούθως.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που τουρκικό ΜΜΕ επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».

Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στη Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη.

Αμερικανικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει το θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

Από την πλευρά της η Washington Post δημοσίευσε τα σκαναρισμένα διαβατήρια επτά ατόμων που ήταν μέλη της 15μελούς ομάδας η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ, ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου με δύο lear jets. Η εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι οι φωτογραφίες της δόθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους αλλά «θόλωσε» τα πρόσωπα και δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους, επειδή οι ρεπόρτερ της δεν έχουν επιβεβαιώσει τις ταυτότητές τους.

(Δείτε τα διαβατήρια στην γκάλερι)

Απαντήσεις για την υπόθεση που έχει πάρει διαστάσεις θρίλερ αναζητά εντωμεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στο Ριάντ την Τρίτη, το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στην Τουρκία όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο δημοσιογράφος διαμελίσθηκε ζωντανός»

Την ίδια ώρα, η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η οποία είχε επίσης πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με την περιγραφή, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου.

«Δεν υπήρξε απόπειρα ανάκρισης. Είχαν έλθει για να τον σκοτώσουν» και ο ίδιος ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο.

Ένας ιατροδικαστής, ο Σάλα αλ-Τουμπάιγκι (ένας εγκληματολόγος παθολόγος που ειδικεύεται σε αυτοψίες και σπούδασε για λίγο στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης), ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των Σαουδαράβων πρακτόρων που είχαν φθάσει εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ, άρχισε στη συνέχεια να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, σύμφωνα με την πηγή του Middle East Eye.

giatros

Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ΄ όλη τη διαδικασία: «Όταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι' εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έφτασε στο σπίτι του προξένου

Μια ενδεκαμελής ομάδα Σαουδάραβων αξιωματούχων έφτασε στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu, εν αναμονή της έρευνας που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στο σπίτι αυτό οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει σήμερα η έρευνα αυτή.

Η τουρκική αστυνομία επρόκειτο να ερευνήσει την κατοικία την Τρίτη, όμως οι αξιωματικοί που βρίσκονταν εκεί ανέβαλαν την έρευνα επειδή οι Σαουδάραβες συνάδελφοί τους δεν μπορούσαν να είναι παρόντες.

Ερευνητές της τουρκικής αστυνομίας εισήλθαν στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου

Τούρκοι αστυνομικοί άρχισαν επίσης σήμερα να ερευνούν την κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με ανταποκριτές και εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερ που βρίσκονται επιτόπου.

Η έρευνα αυτή, που διεξάγεται από δεκάδες αστυνομικούς, πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τη Δευτέρα που έγιναν παρόμοιες έρευνες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου το Ριάντ είναι ύποπτο ότι έβαλε να δολοφονήσουν τον Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.

Νέα έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Τούρκοι αστυνομικοί ερεύνησαν πάντως για άλλη μια φορά σήμερα το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Η έρευνα αυτή φαίνεται ότι επικεντρώνεται κυρίως στην πίσω αυλή του κτιρίου.

Η πρώτη έρευνα, που άρχισε τη Δευτέρα, κράτησε εννέα ώρες. Νωρίτερα σήμερα ξεκίνησε άλλη μία έρευνα, αυτή τη φορά στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας.

Πέπλο μυστηρίου γύρω από το μαρτυρικό θάνατό του

Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από την Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις πλέον ειδεχθείς αλλά και σκοτεινές υποθέσεις από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής, δύσκολα βρίσκει κανείς συγκεκριμένα και αποδεδειγμένα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη.

Το μοναδικό πράγμα που είναι απολύτως σαφές: Στις 2 Οκτωβρίου, ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα για το γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν.

Σχεδόν όλες οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί ή μεταδοθεί από αμερικανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης βασίζονται σε «ανώνυμες πηγές». Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ΜΜΕ επικαλούνται αορίστως «εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

1. Υπήρξε πράγματι μια ομάδα δολοφόνων;

Οι τουρκικές αρχές υποθέτουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από ένα ειδικό απόσπασμα που έφτασε από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με διάφορα τουρκικά μμε. Η εφημερίδα Sabah, επι παραδείγματι, δημοσίευσε στις 10 Οκτωβρίου φωτογραφίες των υπόπτων που φαίνεται ότι προέρχονται από τον έλεγχο διαβατηρίων σε κάποιο αεροδρόμιο. Τα ονόματα πολλών Σαουδαράβων υπόπτων δημοσιεύτηκαν επίσης στη Sabah και στη συνέχεια στη Yeni Safak και σε άλλες εφημερίδες.

Ένας από τους υπόπτους που κατονομάστηκαν ήταν ο Σάλαχ Μοχάμεντ Αλ Τουμπάικι. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, εμφανίζεται η φωτογραφία ενός άνδρα που του μοιάζει, μεταξύ άλλων στη γνωστή σαουδαραβική εφημερίδα Al Sharq al-Awsat και στον ιστότοπο του Αραβικού Πανεπιστημίου Ναΐφ. Εκεί αναφέρεται ότι είναι ιατροδικαστής στο υπουργείο Εσωτερικών και έχει στρατιωτικό βαθμό. Τα μμε εικάζουν ότι ενδέχεται να πήγε στην Τουρκία για να καταστρέψει τυχόν αποδείξεις. Αλλά τα σαουδαραβικά μμε απαντούν ότι αυτές οι εικασίες απλώς αμαυρώνουν τη φήμη ενός άκακου, αθώου τουρίστα.

2. Πώς πέθανε ο Κασόγκι;

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες θεωρίες. Κάποιοι αξιωματούχοι από την Άγκυρα είπαν σε αμερικανικές εφημερίδες ότι μετά τον θάνατό του, τεμάχισαν το πτώμα του σε μικρά κομμάτια. Υπάρχουν επίσης αναφορές για «άγριες κραυγές» που ακούγονταν από το προξενείο, ή ότι τον διέλυσαν με οξέα ή ότι τον μετέφεραν έξω από το κτήριο, μέσα από μια σήραγγα.

Η εφημερίδα Yeni Safak έγραψε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν έρευνες σε διάφορα σημεία στην Κωνσταντινούπολη για τον εντοπισμό του πτώματος.

3. Τι περιλαμβάνεται στα αρχεία βίντεο και ήχου που υποτίθεται ότι έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές αρχές;

Κανείς δεν ξέρει. Κανένας δημοσιογράφος, από τα μμε που έχουν αναφερθεί στην ύπαρξή τους, δεν τα έχει δει ή ακούσει μέχρι τώρα. Κάποια σενάρια λένε ότι η Τουρκία είχε κοριούς στο προξενείο, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε μια διαφορετική θεωρία, ότι ο Κασόγκι βιντεοσκόπησε ο ίδιος την εκτέλεσή του με το "έξυπνο" ρολόι του που ήταν συνδεδεμένο με το κινητό τηλέφωνό του. Όμως οι ειδικοί αμφισβητούν αυτήν την εκδοχή, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, για τεχνικούς λόγους.

4. Τι απέδωσε μέχρι τώρα η έρευνα των τουρκικών αρχών στο προξενείο;

Προς το παρόν, ελάχιστα πράγματα – τουλάχιστον δημοσίως δεν έχει ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν αποδείξεις. Η τουρκική αστυνομία συνέχισε και σήμερα την έρευνά της που έχει επεκταθεί στην προξενική κατοικία και σε διάφορα οχήματα.

Παρέμβαση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να διευρύνει την έρευνα για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και ότι ο πρίγκιπας δεν γνωρίζει τι συνέβη εντός του προξενείου στην Τουρκία, όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Κασόγκι.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος αρνήθηκε τελείως κάθε γνώση του τι συνέβη στο προξενείο τους στην Τουρκία», είπε ο Τραμπ στο twitter, αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Βρισκόταν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και μου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα διευρύνει γρήγορα μια πλήρη έρευνα για αυτό το θέμα. Οι απαντήσεις θα έρθουν συντόμως».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «θα ήταν κακό» αν ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γνώριζαν για την υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι. «Εξαρτάται κατά πόσον ο βασιλιάς ή ο διάδοχος πρίγκιπας γνώριζαν για αυτό, κατά τη γνώμη μου, υπ’ αριθμόν ένα, τι συνέβη, αλλά κατά πόσον γνώριζαν για αυτό. Αν γνώριζαν για αυτό, αυτό θα ήταν κακό», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network σε ερώτηση για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την 9ωρη έρευνα στο προξενείο, Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο CNNi, είπε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος όχι απλά δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο, αλλά η σορός του διαμελίστηκε. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, πώς οι δολοφόνοι κατάφεραν να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος.