ΚΟΣΜΟΣ

Το Ριάντ απαντά στη διεθνή κατακραυγή για Κασόγκι: Τεράστιο λάθος, δεν γνωρίζουμε πού είναι το πτώμα

Το Ριάντ απαντά στη διεθνή κατακραυγή για Κασόγκι: Τεράστιο λάθος, δεν γνωρίζουμε πού είναι το πτώμα

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του Κασόγκι», λέει η Σαουδική Αραβία, μετά τη διεθνή κατακραυγή -Οργή Τραμπ: Λένε ψέματα -Ερντογάν: Δεσμεύομαι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια - Μέρκελ: Καμία πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν τα ερωτήματα - Σκληρή ανακοίνωση από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη ήταν «τεράστιο και σοβαρό λάθος», υποσχέθηκε στην οικογένεια του δημοσιογράφου ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και τόνισε ότι «δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πτώμα του».

«Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι μια φρικτή τραγωδία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Νιώθουμε τον πόνο της», δήλωσε ο Αλ-Τζουμπέιρ σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριάντ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Δυστυχώς, έγινε ένα τεράστιο και σοβαρό λάθος και διαβεβαιώνω την οικογένειά του ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν γι αυτό».

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Ριάντ «δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πτώμα» του δημοσιογράφου.

Η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ «θα ξεπεράσει» την υπόθεση αυτή, εκτίμησε επίσης ο Αλ-Τζουμπέιρ, τονίζοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «δεν είχε ενημερωθεί» για την επιχείρηση, η οποία έγινε χωρίς την άδεια των Αρχών.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, πρόσθεσε ο Αλ-Τζουμπέιρ, «είναι αποφασισμένος οι υπεύθυνοι» για το θάνατο του δημοσιογράφου «να λογοδοτήσουν», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οργή Τραμπ: Λέει ψέματα η Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού χαρακτήρισε αρχικά «αξιόπιστη» την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τώρα κάνει λόγο για «ψέματα» του Ριάντ.

«Υπήρξε προφανώς απάτη και ψέματα», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ) σε μια συνέντευξη στην Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Κασόγκι, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 αφού έπεσε σε δυσμένεια από την εξουσία στη Σαουδική Αραβία.

«Οι ιστορίες τους πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις», προσέθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για δράση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον επονομαζόμενο MBS, «ένα ισχυρό άτομο», που «αγαπά πραγματικά τη χώρα του», όπως είπε.

«Κανένας δεν μου έχει πει ότι ήταν υπεύθυνος. Κανένας δεν μου έχει πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», είπε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο «ενδεχόμενο» ο MBS να έλαβε εκ των υστέρων γνώση των γεγονότων.

«Θα ήθελα (ο MBS) να μην είναι υπεύθυνος. Νομίζω πως είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για εμάς. Κυρίως με το Ιράν που διεξάγει τόσο καταστροφικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα καλό αντίβαρο», εξομολογήθηκε ακόμη στην Washington Post, σημειώνοντας πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης τη σημασία των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία.

20199561

Ερντογάν: Tην Τρίτη θα αποκαλυφθεί η αλήθεια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα κάνει όλες τις απαραίτητες δηλώσεις» σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου την ερχόμενη Τρίτη, σε συνάντηση με μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AK στο κοινοβούλιο.

«Θα μιλήσω σχετικά με αυτό το θέμα την Τρίτη στη συνάντηση της ομάδας του κομμάτος», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μια μέρα αφού η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι ο Κασόγκι έχασε τη ζωή του μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

«Επιτακτική η ανάγκη να αποσαφηνιστεί η υπόθεση»

Η Σαουδική Αραβία πρέπει να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει την εξήγησή της για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι ώστε να θεωρηθεί αξιόπιστη, σύμφωνα με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες του απαράδεκτου» θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία.

«Σημειώνουμε τη δήλωση των Σαουδαράβων που εξηγεί τα προκαταρκτικά τους πορίσματα», αναφέρουν οι τρεις δυτικές πρωτεύουσες σε κοινή ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας:

«Αλλά υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί ακριβώς συνέβη στις 2 Οκτωβρίου, πέρα από τις υποθέσεις επικαλείται έως σήμερα η σαουδαραβική έρευνα, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από τα γεγονότα ώστε η έρευνα να θεωρηθεί αξιόπιστη».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτόν τον φόνο, τον οποίο και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», τονίζουν επίσης.

«Επιμένουμε συνεπώς στο γεγονός ότι απαιτούνται και αναμένονται περισσότερες προσπάθειες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια κατά τρόπο πλήρη, διαφανή και αξιόπιστο», καταλήγουν οι τρεις χώρες, χαρακτηρίζοντάς «απαράδεκτο» το γεγονός δημοσιογράφοι να απειλούνται, να δέχονται επίθεση και να σκοτώνονται «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Βρετανία: Αναξιόπιστη η Σαουδική Αραβία

Η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι αξιόπιστη, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην εξαφάνιση του Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία δήλωσε χθες το πρωί πως πέθανε στη διάρκεια μιας αψιμαχίας στο προξενείο. Μια ώρα αργότερα, ένας άλλος Σαουδάραβας αξιωματούχος απέδωσε τον θάνατο σε ασφυξία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του BBC αν πιστεύει την εξήγηση αυτή, ο Ράαμπ είπε: «Όχι, δεν νομίζω ότι είναι αξιόπιστη... Υποστηρίζουμε την τουρκική έρευνα για το θέμα και η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο αυτό».

Ο Ράαμπ είπε πως η Βρετανία χρειάζεται να ξέρει ποια είναι τα γεγονότα προτού μπορέσει να κάνει μια «λογική και σοβαρή επιλογή κρίσης» για το τι θα κάνει μετά.

«Δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια και να τερματίσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο λόγω του τεράστιου αριθμού των βρετανικών θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από αυτό αλλά και γιατί αν ασκείς επιρροή στους εταίρους σου πρέπει να μπορείς να τους μιλάς», τόνισε.

Μέρκελ: Δεν θα γίνουν εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη στο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ξεκαθάρισε από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Διεξάγοντας εκστρατεία για το κόμμα της ενόψει των περιφερειακών εκλογών, η Μέρκελ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την καταδίκη της για το φόνο του Κασόγκι, για τον οποίο η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι έλαβε χώρα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας: «Κατά δεύτερον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί συνέβη, απέχουμε πολύ από τη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, αυτές δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες».

Διαβάστε επίσης: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί: Προσέξτε σε λίγες ώρες

Black Friday 2018: Πλησιάζει η «μεγάλη Παρασκευή» των μεγάλων εκπτώσεων