ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία των Σκοπίων: Οι 100 μέρες του Ζάεφ - Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ψηφοφοριών

Συμφωνία των Σκοπίων: Οι 100 μέρες του Ζάεφ - Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ψηφοφοριών

Συμφωνία Πρεσπών - Σκόπια: Το παιχνίδι μόλις άρχισε -Μετά από την έγκριση από την Βουλή των Σκοπίων της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της τροποποίησης του Συντάγματος, η σχετική διαδικασία περνά στα επόμενα στάδια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ - ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση Ζάεφ πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να ετοιμάσει τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Αν και η εξεύρεση των 80 ψήφων για τη συνταγματική αναθεώρηση δείχνει ότι τα πράγματα από την πλευρά των Σκοπίων θα κυλήσουν ομαλά, οι εξελίξεις δεν θα είναι τόσο απλές, όσο τις περιγράφουν.

Οι 100 μέρες του Ζάεφ

Οι οκτώ βουλευτές που προστέθηκαν στους 72 του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν τώρα από τον Ζάεφ να κάνει επιπλέον αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, που θα κατοχυρώνουν πραγματικά την «μακεδονική γλώσσα» και το «μακεδονικό έθνος», κάτι που ήδη προβληματίζει έντονα την Αθήνα.

Άλλωστε η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την ακριβώς αντίθετη δέσμευση από τον Ζάεφ: ότι δηλαδή δεν υπάρχει απολύτως καμία διάθεση από τα Σκόπια για «Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.

Στα Σκόπια, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βρεθούν ξανά οι 80 βουλευτές, ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, εντός 100 ημερών, όπως απαιτεί η Συμφωνία.

Εκλογές στα Σκόπια και εκλογές στην Ελλάδα

Άλλωστε, ο Ζάεφ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία προκειμένου να προκηρύξει εκλογές το Μάιο και να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα οφέλη στο εσωτερικό της χώρας του.

Στην Ελλάδα τώρα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. αφού μετά το Μάρτιο το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές.

Σε περίπτωση πάντως διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές εκτιμάται πως η Βουλή θα διαλυθεί περίπου μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα που το 2019 είναι στις 28 Απριλίου. Η Βουλή δηλαδή θα διαλυθεί πιθανότατα την Παρασκευή 19 Απριλίου, δυο ημέρες πριν από την Κυριακή των Βαΐων.