ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε διαμελισμένο το σώμα του Κασόγκι; (Vid)

Βρέθηκε διαμελισμένο το σώμα του Κασόγκι; (Vid)

Ανθρώπινα μέλη που πιθανολογείται ότι ανήκουν στον δολοφονημένο Σαουδάραβα δημοσιογράφο της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πηγές του Sky News. Όπως αναφέρει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο το σώμα του Κασόγκι βρέθηκε «κατακρεουργημένο» και το πρόσωπό του «παραμορφωμένο» - «Πήγαν τα δάχτυλά του ως τρόπαιο στο Βασίλειο»

 

Κατά άλλες πληροφορίες, το πτώμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) Ντογού Περιντσέκ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Αξιόπιστες πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης μου είπαν πως το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι, που βρίσκεται στον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου», δήλωσε ο Περιντσέκ, σύμφωνα πάντα με το Sputnik.

Μέσω Skype η δολοφονία

Με διαταγές μέσω Skype φέρεται να διηύθυνε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ένας κορυφαίος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το middleeasteye.

Όταν ο Κασόγκι πέρασε το κατώφλι του προξενείου, περί τη 1.00 το μεσημέρι, οι πράκτορες τον περιέλαβαν αμέσως. Ο Κασόγκι, υποστηρίζει Σαουδάραβας που έχει πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες, μίλησε με τον Saud al-Qahtani στο τηλέφωνο, αντάλλαξαν προσβολές και στο τέλος ο σύμβουλος του πρίγκιπα έδωσε σαφέστατη εντολή στους πράκτορες να τον σκοτώσουν και να διαμελίσουν τη σορό του. «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου», φέρεται να είπε επακριβώς.

Δεν είναι ακόμα καθόλου σαφές εάν παρακολούθησε όλη την επιχείρηση.

Αραβικές και τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το υλικό από το Skype βρίσκεται επίσης στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και ο ίδιος δεν έχει παραδώσει ακόμη κανένα στοιχείο. Περισσότερα σκοπεύει να αποκαλύψει ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του.

Μισόλογα Ερντογάν: Καμία αποκάλυψη παρά τις υποσχέσεις του

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν τήρησε τη δέσμευσή του ότι θα αποκαλύψει την «γυμνή αλήθεια» για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα του τουρκικού Κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έδωσε νέα στοιχεία για τα αποτελέσματα της έρευνας. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι ομάδα από τρεις Σαουδάραβες έφθασε στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ την παραμονή της δολοφονίας και ερεύνησε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, υπονοώντας ότι αναζητούσαν τόπο για να πετάξουν το πτώμα του δημοσιογράφου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου ήταν μία προμελετημένη, λεπτομερώς σχεδιασμένη πολιτική δολοφονία.

Τα 18 άτομα που συνελήφθησαν στην Σαουδική Αραβία αντιστοιχούν στα μέλη των ομάδων που οι τουρκικές Αρχές έδωσαν στο Ριάντ, εκτός τριών ατόμων των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε μάλιστα καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

erdogan phone

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν», ενώ δεν αναφέρθηκε επίσης καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένεια του Κασόγκι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε σήμερα 23 Οκτωβρίου στους συγγενείς του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στους οποίους υποσχέθηκε να «κάνει τα πάντα» ώστε να «διαλευκάνει» τη δολοφονία του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε μια πηγή από την προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με μέλη της οικογένειας του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία θα «παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση» κι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαλευκάνει αυτό το έγκλημα» ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διατύπωσε επίσης «τη βαθιά λύπη» του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν μίλησε, μεταξύ άλλων, με έναν από τους γιους του δημοσιογράφου, τον Αμπντουλάχ Κασόγκι.

«Οι συλληφθέντες να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη δολοφονία, «περιλαμβανομένων των εντολέων», πρέπει να τιμωρηθούν.

«Η παγκόσμια συνείδηση δεν θα κατευναστεί παρά μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αυτουργοί και εντολείς, θα έχουν τιμωρηθεί», δήλωσε ζητώντας από το Ριάντ οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία «να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη», αυξάνοντας παράλληλα την πίεση επί της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

erdogan 2

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν» και δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.

«Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σχεδιάστηκε μέρες πριν την 2α Οκτωβρίου, οπότε ο δημοσιογράφος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνταντινούπολη», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει, είπε. Οσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δέκα πέντε Σαουδάραβες ενεπλάκησαν στην δολοφονία του δημοσιογράφου», πρόσθεσε ο Ερντογάν επιβεβαιώνοντας και την χρησιμοποίηση του σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που οι Αρχές του Ριάντ αρνήθηκαν.

Δεν αμφιβάλλω για τον βασιλιά Σαλμάν

«Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία ότι η δολοφονία ήταν σχεδιασμένη υπόθεση. Η Τουρκία και ο κόσμος θα ικανοποιηθούν όταν όλοι οι εντολείς και οι αυτουργοί λογοδοτήσουν. Και άλλες χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην έρευνα».

Η αρχηγός της CIA Τζίνα Χάσπελ εστάλη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για «να παρευρεθεί στις έρευνες των τουρκικών αρχών» για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τζίνα Χάσπελ έφθασε στην Αγκυρα την χθεσινή νύχτα, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου της Τουρκίας.

Η ομιλία του Ερντογάν άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του:

«Παραμένουν τα ερωτήματα για τη δολοφονία του Κασόγκι»

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι παραμένουν τα ερωτήματα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ότι μόνο η Σαουδική Αραβία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά.

«Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν σήμερα το πρωί υπογραμμίζει το γεγονός ότι παραμένουν ερωτήματα στα οποία μόνο οι Σαουδάραβες έχουν τις απαντήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Πριν από λίγο, το σαουδαραβικό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε, έπειτα από μια σύνοδο υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν, πως η Σαουδική Αραβία θα κάνει να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Κασόγκι και εκείνοι που απέτυχαν στα καθήκοντά τους, όποιοι κι αν είναι.

«Πήγαν τα δάχτυλά του ως τρόπαιο στο Βασίλειο»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που μίλησε στο Middle Eye Est, η οποία χαρακτηρίζεται ως άριστος γνώστης των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου, ο αντισυνταγματάρχης Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ ταξίδεψε με το πρώτο lear jet που πέταξε για το Ριάντ στις 18.20 το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου.

Η θηριώδης βαλίτσα που κουβαλούσε μαζί του δεν θα περνούσε από έλεγχο, αφού ήταν επιβάτης ιδιωτικής πτήσεως με lear jet, ενώ ήταν και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου.

Το αεροσκάφος του απογειώθηκε στην έξι και είκοσι ακριβώς με προορισμό το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και προσγειώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, στη βαλίτσα του είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν κάποια μέρη από το διαμελισμένο κορμί του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανάμεσά τους τα δάχτυλα των χεριών του…

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε το «πλοίο του Οδυσσέα»: Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ο Ορέστης «χτυπά» τη χώρα με βροχές, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας