ΚΟΣΜΟΣ

«Θύελλα» τρομο-πακέτων στις ΗΠΑ: Ομπάμα, Κλίντον και CNN ανάμεσα στους παραλήπτες (Pics+Vids)

«Θύελλα» τρομο-πακέτων στις ΗΠΑ: Ομπάμα, Κλίντον και CNN ανάμεσα στους παραλήπτες (Pics+Vids)

Κύμα τρομο-πακέτων «σαρώνει» τις ΗΠΑ από το πρωί (τοπική ώρα) σήμερα Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, καθώς η μία είδηση εκκένωσης κτηρίων διαδέχεται την άλλην -Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει δέκαύποπτα δέματα- Ο πρώην πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμακαι ηπρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντονανάμεσα στους παραλήπτες - Ποιοι είναι οι υπόλοιποι - Εκκενώθηκαν τα γραφεία του CΝΝ στη Νέα Υόρκη - Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο ο δήμαρχοςΜπιλ ντε Μπλάζιο - Ένα από τα σημειώματα που συνόδευαν τις βόμβεςπαραπέμπει στην ακροδεξιά οργάνωση «Περήφανα Αγόρια» (Proud Boys).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα δέματα απευθύνονταν σε «πρόσωπα που προστατεύονται» από την υπηρεσία. Το ένα είχε σταλεί στην κατοικία της Κλίντον στην κομητεία Γουεστσέστερ της Νέας Υόρκης και εντοπίστηκε την Τρίτη ενώ το δεύτερο, με παραλήπτη τον Ομπάμα, βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην προέδρου, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τα πακέτα περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μεταλλικό σωλήνα (pipe bomb).

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την υπόθεση και ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της προεδρίας.

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση για ενότητα μετά την αποστολή των ύποπτων δεμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι η «πολιτική βία» δεν θα γίνει ανεκτή στις ΗΠΑ.

«Σε στιγμές όπως αυτή εδώ, πρέπει να ενωθούμε» επισήμανε ο μεγιστάνας από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας:«Οι ενέργειες και οι απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ».

«Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι, ταραγμένοι και δυσαρεστημένοι με όσα είδαμε σήμερα το πρωί και θα διαλευκάνουμε την υπόθεση» υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών, ενώ οι «υπεύθυνοι αυτών των ποταπών ενεργειών θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών είναι η βασικότερη και απόλυτη προτεραιότητά μου».

Από την πλευρά της η Μελάνια Τραμπ κατήγγειλε τις «άνανδρες επιθέσεις», μετά την αποστολή των ύποπτων δεμάτων.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις άνανδρες επιθέσεις και καταδικάζω απερίφραστα όλους όσοι επιλέγουν τη βία» υπογράμμισε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, σε δηλώσεις που έκανε σε μια εκδήλωση για την κρίση των οπιοειδών.

Δείτε εικόνα από το σπίτι του ζεύγους Κλίντον:

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η βόμβα που βρέθηκε κοντά στο σπίτι του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του, στα προάστια της Νέας Υόρκης, είναι παρόμοια με εκείνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα γραμματοκιβώτιο έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος στις αρχές της εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια του συνήθους ελέγχου τα δέματα αυτά κρίθηκαν «ύποπτα» καθώς θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Οι παραλήπτες δεν τα έλαβαν, ούτε υπήρξε κίνδυνος να τα λάβουν», πρόσθεσε η Μυστική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Η αστυνομία της Τσαπάκουα, του προαστίου όπου βρίσκεται το σπίτι του ζεύγους Κλίντον, ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές βοηθούν το FBI, τη Μυστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές αρχές της κομητείας Γουστσέστερ στην έρευνά τους για το δέμα που στάλθηκε στην πρώην υπουργό. «Το ζήτημα διερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές», τόνισε, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στο FBI.

Συναγερμός και στα κεντρικά γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη

9d16a748 fcf5 4c15 b2ad 5e90d48281f2


(Φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού που στάλθηκε στο κτήριο του Time Warner Center)

Την ίδια στιγμή που η είδηση για τα ύποπτα πακέτα άρχισε να μεταδίδεται, συναγερμός σήμανε και στο συγκρότημα του Time Warner Center στην πόλη της Νέας Υόρκης όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου CNN τα οποία εκκενώθηκαν, καθώς υπήρξαν αναφορές για εντοπισμό ενός ύποπτου μηχανισμού, όπως μετέδωσε το ίδιο το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα.

Δείτε τη στιγμή που διακόπτεται η ροή του προγράμματος του CNN:

Ένας δημοσιογράφος του CNN έγραψε στο Twitter ότι εκκενώθηκε τα στούντιο του δικτύου που στεγάζονται στους δίδυμους ουρανοξύστες, στη δυτική πλευρά του Κολόμπους Σερκλ.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν το ύποπτο δέμα που βρέθηκε στον πολυώροφο ουρανοξύστη όπου στεγάζονται τα στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου CNN είναι παρόμοιο με τα άλλα δέματα που στάλθηκαν στον πρώην πρόεδρο Ομπάμα και στο ζεύγος Κλίντον. Η αστυνομία επιβεβαίωσε μόνο ότι κλήθηκε στον χώρο μετά από πληροφορίες που έκαναν λόγο για ένα «ύποπτο δέμα».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι το ύποπτο δέμα που στάλθηκε στα γραφεία του στη Νέα Υόρκη απευθυνόταν στον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν.

Τελικώς, το ύποπτο δέμα στα κεντρικά γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη.

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι υπήρξε «πρόθεση κάποιων να τρομοκρατήσουν την πόλη» και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλες απειλές για την πόλη.

Όμως ο συναγερμός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν τελείωσε εκεί. Ύποπτα πακέτα που οδήγησαν σε εκκενώσεις κτηρίων εντοπίστηκαν και στο γραφείο της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα, στο γραφείο της βουλευτή των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις αλλά και της εφημερίδας San Diego Union-Tribune, στο γραφείο του Έρικ Χόλντερ, πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, σε κτήριο του Κογκρέσου στο Μέριλαντ, στο γραφείο της βουλευτή των Δημοκρατικών Μαξίν Γουότερς στην Καλιφόρνια και στο γραφείο της βουλευτίνας της Debbie Wasserman-Schultz στο Μαϊάμι.

Πάντως, το ύποπτο πακέτο που στάλθηκε στο γραφείο στο γραφείο του Άντριου Κουόμο δεν περιείχε εκρηκτικά όπως τα υπόλοιπα που εντοπίστηκαν σήμερα σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό WINS 1010. Περιείχε όμως ένα σημείωμα που παραπέμπει στην ακροδεξιά οργάνωση «Περήφανα Αγόρια».

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις «ποταπές» πράξεις

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις «ποταπές» πράξεις που είχαν στόχο τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον μετά τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων, που περιείχαν ενδεχομένως εκρηκτικούς μηχανισμούς, και απευθύνονταν στον πρώην πρόεδρο και την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

«Αυτές οι τρομερές πράξεις είναι τρομερές, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς».

Για ενέργειες «εσωτερικής τρομοκρατίας» κάνει λόγο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία κατήγγειλε σήμερα τις «ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας» μετά την αποστολή ύποπτων δεμάτων στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» έγραψε ο Μιτς Μακόνελ σε ένα δελτίο τύπου, όπου ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων καταδίκασε επίσης την αποστολή αυτών των δεμάτων, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα» έγραψε στο Twitter.

Η Χίλαρι Κλίντον μιλάει για μια «περίοδο αναταράξεων» στη χώρα

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον, η οποία στοχοθετήθηκε σήμερα από ένα ύποπτο δέμα, πιθανόν εκρηκτικό μηχανισμό, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διανύουν μια «περίοδο αναταράξεων».
«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα, όπου αναμένετο να παραστεί σε μια προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Η Κλίντον διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένειά της είναι καλά.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο διατύπωσε την εκτίμηση ότι το δέμα που περιείχε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και λευκή σκόνη και βρέθηκε σήμερα στο CNN συνιστά «πρόθεση τρομοκράτησης», μιλώντας για μια «οδυνηρή» περίοδο στην αμερικανική ιστορία.

«Διανύουμε μια περίοδο όπου οι πολίτες νιώθουν πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα» τόνισε ο δήμαρχος.

«Η περίοδος είναι οδυνηρή, όμως θα περάσει» συμπλήρωσε ο ίδιος.