ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Βγάζω το στρατό για να προστατεύσω τις ΗΠΑ από το καραβάνι μεταναστών

Τραμπ: Βγάζω το στρατό για να προστατεύσω τις ΗΠΑ από το καραβάνι μεταναστών

Την πρόθεσή του να βγάλει το στρατό για να προστατεύει τα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς ένα καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική συνεχίζει την πορεία του μέσα από το Μεξικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Βγάζω τον στρατό για αυτή την Εθνική Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Θα ανακοπούν», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου δεν ανταποκρίθηκαν πάντως άμεσα σε αιτήματα για σχόλια είτε σχετικά με ενδεχόμενη στρατιωτική ανάπτυξη είτε σχετικά με ενδεχόμενη εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τα ΜΜΕ ότι υποκινούν την οργή και την πολιτική ρητορική του μίσους καθώς άλλο ένα ύποπτο δέμα, που φέρεται να είναι παρόμοιο με τα δέματα-βόμβες που εστάλησαν σε Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα, εντοπίστηκε στο Μανχάταν.

«Ένα μεγάλο μέρος του Θυμού που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία μας έχει προκληθεί από τη σκόπιμα λανθασμένη και ανακριβή δημοσιογραφία των Παραδοσιακών ΜΜΕ στην οποία αναφέρομαι ως Ψεύτικες Ειδήσεις», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας: «Έχει γίνει τόσο κακό και μισητό που ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Τα Παραδοσιακά ΜΜΕ πρέπει να καθαρίσουν τα του οίκου τους, ΓΡΗΓΟΡΑ!».

Το Πεντάγωνο πρόκειται να αναπτύξει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, ανέφερε επιβεβαίωσε αργότερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μείνει ανώνυμη, ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν ένα αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας με το οποίο ζητείται η ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν 800-1.000 στρατιώτες οι οποίοι θα παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη.

Επισήμως, το Πεντάγωνο δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία ανακοίνωση και δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε συναγερμό» το στρατό και τη συνοριοφυλακή ενόψει της άφιξης του «καραβανιού» των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, μια εξέλιξη που κατά τον ίδιο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».