ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πείτε μας ποιος σκότωσε τον Κασόγκι ή δώστε μας τους υπόπτους να σας πούμε εμείς

Ερντογάν: Πείτε μας ποιος σκότωσε τον Κασόγκι ή δώστε μας τους υπόπτους να σας πούμε εμείς

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης συνέταξε αίτημα, το οποίο θα καταθέσει, επιδιώκοντας την έκδοση από τηΣαουδική Αραβίατων 18 υπόπτων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, έγινε σήμερα 26 Οκτωβρίου γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Ριάντ έχει αναφέρει ότι 18 άνθρωποι συνελήφθησαν και 5 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ζητήσει από το Ριάντ να εκδοθούν οι ύποπτοι στην Τουρκία για να δικαστούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 18 ύποπτοι κατηγορούνται για «φόνο εκ προμελέτης».

Όπως επισήμανε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος «είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστικό σύστημα (στην Τουρκία) διαθέτει καλύτερα εργαλεία για να υπηρετηθεί πραγματικά ο σκοπός της Δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δικαστική διαδικασία στην Τουρκία θα είναι ανοικτή για όλους τους διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει στην κατοχή του επιπλέον αποδείξεις σε σχέση με αυτό το έγκλημα.

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου έγινε αφού ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ μπιν Αμπντάλα αλ Μουατζάπ, βασιζόμενος σε πληροφορίες που έδωσε η Τουρκία, ανέφερε για πρώτη φορά χθες τον «προμελετημένο» χαρακτήρα της δολοφονίας.

«Την Κυριακή, οι Σαουδάραβες θα στείλουν τον γενικό εισαγγελέα τους στην Τουρκία. Θα συναντηθεί με τον δικό μας γενικό εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη» επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές διαθέτουν «κι άλλα (αποδεικτικά) στοιχεία» σε σχέση με τη δολοφονία, η οποία διαπράχθηκε τη 2α Οκτωβρίου από πράκτορες του Ριάντ στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το γεγονός ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «δολοφονήθηκε είναι γεγονός. Όμως πού βρίσκεται; Πού βρίσκεται η σορός του;» συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος στο Ριάντ: «Ποιος έδωσε μια τέτοια εντολή; (…) Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να δώσουν εξηγήσεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ποιος έδωσε την εντολή;»

Αφού αρνήθηκαν ότι δολοφονήθηκε, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, έδωσαν διάφορες εκδοχές. Αρχικά, μίλησαν για έναν «καβγά» με άσχημα αποτελέσματα, κατόπιν για μια επιχείρηση «χωρίς εντολή» και για την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν «είχε ενημερωθεί».

«Ποιος έδωσε την εντολή σε αυτούς του υπόπτους να πάνε στην Τουρκία;» διερωτήθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν δεν καταφέρετε να τους κάνετε να μιλήσουν, εμπιστευτείτε τους σε εμάς, αφήστε μας να τους δικάσουμε» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η δολοφονία του Κασόγκι έφερε στο φως της δημοσιότητας σε μεγάλο βαθμό τη δράση της αστυνομίας, των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Αφού τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αποκαλύψει πού βρίσκεται το πτώμα του, υπογράμμισε ότι οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί, γνωρίζουν ποιος σκότωσε τον Κασόγκι.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε η Σαουδική Αραβία είναι αναγκαίο να αποκαλύψει ποιος ήταν ο τοπικός συνεργάτης της, ενώ αναρωτήθηκε ποιος έστειλε την ομάδα των 15 ατόμων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η σύλληψη των 18 υπόπτων, αποτελεί σημαντική ένδειξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μέρκελ: Αναστέλλονται οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε από την Πράγα ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία μέχρις ότου διαλευκανθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Με τις δηλώσεις αυτές η Μέρκελ επαναβεβαιώνει τη θέση που είχε υιοθετήσει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Όμως τώρα έχουν ιδιαίτερη σημασία κυρίως αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε από τη Μπρατισλάβα, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ότι «το να πούμε ότι σταματάμε τις πωλήσεις όπλων» στο Ριάντ είναι «σκέτη δημαγωγία».

«Η υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι είναι φυσικά κάτι απίστευτο, το είπε χθες στον Σαουδάραβα βασιλιά στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνδιάλεξης», επεσήμανε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

«Από την άλλη έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτού του φρικτού εγκλήματος και μέχρι τότε δεν θα παραδώσουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Είπα επίσης κάτι που με απασχολεί πολύ, ότι δηλαδή η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να επιλύσει την έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές», τόνισε η Μέρκελ.

«Φυσικά θα συζητήσουμε στην ΕΕ για τα επόμενα διαβήματά μας», κατέληξε.

Ωστόσο από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας ο Μακρόν εκτίμησε ότι «είναι σκέτη δημαγωγία να λέει κανείς ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων» στο Ριάντ μετά τη δολοφονία Κασόγκι.

Οι πωλήσεις όπλων «δεν έχουν καμία σχέση με τον Κασόγκι δεν πρέπει να τα συγχέουμε όλα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, προτού ζητήσει σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων να υπάρξει «μια ευρωπαϊκή απάντηση σε όλους τους τομείς», όμως «μόλις έχουν ξεκαθαρίσει τα γεγονότα».

Σε άλλο μήκος κύματος ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πώλησης γαλλικών οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και της υπόθεσης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθούν οι δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας

Η Ρωσία δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τις δηλώσεις του βασιλιά και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας ότι η βασιλική οικογένεια δεν εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε, τέλος, το Κρεμλίνο.

«Κανείς δεν θα πρέπει να έχει λόγους να μην τους πιστεύει», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη σήμερα, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο χαιρετίζει τις έρευνες για τη δολοφονία.