ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Τραμπ: «Είναι κλέφτης ανάμεσα σε διεφθαρμένους!»

Έξαλλος ο Τραμπ: «Είναι κλέφτης ανάμεσα σε διεφθαρμένους!»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «κλέφτη» τον υποψήφιο κυβερνήτη της Πολιτείας της Φλόριντας με τους Δημοκρατικούς, μολονότι είχε δεσμευτεί νωρίτερα να ρίξει τους τόνους, μετά την πολύνεκρη επίθεση ενός νεοναζί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ και την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε στελέχη και υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ένας «άνδρας σπουδασμένος σε Χάρβαρντ/Γέιλ» εναντίον ενός «κλέφτη», του δημάρχου του Ταλαχάσι, που «φημίζεται ως μια από τις πιο διεφθαρμένες πόλεις στη χώρα»: με αυτές τις εκφράσεις ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συνέκρινε στο Twitter το λευκό υποψήφιο του κόμματός του, τον Ρον ΝτεΣάντις, με το μαύρο Δημοκρατικό Άντριου Γκίλαμ.

Οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην Πολιτεία αυτή, που συχνά διαδραματίζει «ρόλο-κλειδί» στις προεδρικές εκλογές.

Ο 40χρονος ΝτεΣάντις, πρώην βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Τραμπ. Απέναντί του βρίσκεται ο 39χρονος δήμαρχος, ο οποίος τράβηξε την προσοχή του εγχώριου και διεθνούς Τύπου με το προοδευτικό πρόγραμμά του, καθώς προσπαθεί να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός κυβερνήτης της Φλόριντας.

Το Ταλαχάσι, η πόλη στην οποία είναι δήμαρχος ο Γκίλαμ από το 2014, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας του FBI για διαφθορά. Όμως ο ίδιος ο Γκίλαμ διαβεβαιώνει ότι οι έρευνες δεν στρέφονται εναντίον του.

Ο Γκίλαμ απάντησε στον Τραμπ, επίσης μέσω του Twitter. Ο πρόεδρος «αλυχτά επειδή είναι αδύναμος», έγραψε, καλώντας τους κατοίκους της Φλόριντας να ψηφίσουν από σήμερα.

Οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονται στις 6 Νοεμβρίου, όμως σε πολλές Πολιτείες, όπως στη Φλόριντα, επιτρέπεται στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν εκ των προτέρων.

Λίγο νωρίτερα, ο Γκίλαμ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει την Παρασκευή σε μια προεκλογική εκδήλωση για να του εκφράσει τη στήριξή του.

Ο ΝτεΣάντις είχε επικριθεί στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, όταν είχε χρησιμοποιήσει ένα σύνθετο ρήμα που περιείχε τη λέξη «πίθηκος» («monkey this up») για να χαρακτηρίσει τον Γκίλαμ.