ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ - Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Γερμανία: Ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ - Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Τρεις υποψήφιοι έχουν ήδη κάνει γνωστή την βούλησή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος

Η κούρσα για την αντικατάσταση της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και, ενδεχομένως, στη συνέχεια και ολόκληρης της Γερμανίας, ξεκίνησε χθες μετά την ανακοίνωση σοκ για την σταδιακή αποχώρηση της καγκελαρίου από την εξουσία.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι τόσο σφοδρός, που πολλοί αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητα της μακροβιότερης μέχρι σήμερα ηγέτιδας στη δυτική Ευρώπη να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της θητείας της, το 2021.

«Η ηγεσία της Μέρκελ τελειώνει», είναι ο τίτλος της Bild. «Η εποχή Μέρκελ πλησιάζει στο τέλος της», γράφει στην πρώτη της σελίδα η Suddeutsce Zeitung.

Στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, η Μέρκελ αναγκάστηκε χθες να δρομολογήσει την πολιτική της συνταξιοδότηση έπειτα από την πολλοστή ήττα του κόμματός της σε τοπικές εκλογές, στην ψηφοφορία στο κρατίδιο της Εσσης, που επιβεβαίωσε την φθίνουσα δημοτικότητά της σε εθνικό επίπεδο, κυρίως λόγω της μεταναστευτικής της πολιτικής.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η σημερινή της θητεία, που ολοκληρώνεται το 2021, θα είναι η τελευταία και ότι θα αποσυρθεί τον Δεκέμβριο από την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

Ρίσκο

Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο για την ίδια, διότι με ένα κόμμα που καλείται να αυτονομηθεί πολύ σύντομα, η Μέρκελ κινδυνεύει να βρεθεί πολύ αποδυναμωμένη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις αμφιβολίες συνόψισε σε μία φράση χθες το βράδυ στην Deutsche Welle ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία θα διαρκέσει ακόμη τρία χρόνια. Θα δούμε αν αυτό θα ισχύσει».

«Δεν είναι ίσως πλέον σήμερα τόσο ισχυρή όσο στο αποκορύφωμα της επιτυχημένης της καριέρας, αυτό είναι πρόδηλο μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Στην συγκυρία αυτή, «πόσο καιρό μπορεί ακόμη να κρατήσει η Μέρκελ;», αναρωτιέται το περιοδικό Der Spiegel. «Οταν η εξουσία αρχίζει να διαφεύγει, μπορεί να εξανεμισθεί υπερβολικά γρήγορα», αναφέρει, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η καγκελάριος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2021.

Η ηγέτις της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης θα κάνει το πρώτο βήμα προς την έξοδο κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός της τον Δεκέμβριο εγκαταλείποντας την προεδρία έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία της CDU.

Μνηστήρες

Τρεις υποψήφιοι έχουν ήδη κάνει γνωστή την βούλησή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος. Ανάμεσά τους η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Αλλα και άλλες υποψηφιότητες είναι πιθανόν να μπουν στον δρόμο τους. Όπως του ηγέτη του ισχυρού κρατιδίου της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ.

Η καγκελάριος επέμεινε στο γεγονός ότι δεν θα υποδείξει τον διάδοχό της. Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος θα εκλεγεί από χίλιους συνέδρους που θα συνέλθουν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ή «AKK» θεωρείται πολιτική συνέχεια, δελφίνος, της Μέρκελ. Οι δύο γυναίκες συμμερίζονται μία μάλλον κεντρώα πολιτική γραμμή.

Στον αντίποδα, ο Γενς Σπαν , 38 ετών, υποστηρίζει την στροφή του κόμματος προς τα δεξιά και ηγείται της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην Αγγελα Μέρκελ. δεν έχει σταματήσει να επικρίνει την μεταναστευτική της πολιτική , αλλά , στα μάτια ορισμένων στελεχών, του λείπει η εμπειρία.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο τρίτος που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ήταν κάποτε ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, υποστηρικτής μίας πολύ συντηρητικής πολιτικής γραμμής, αποφάσισε να πηδήξει στην αρένα, αν και έχει εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή εξαιτίας της προαιώνιας αντιπαλότητάς του με την Μέρκελ.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μερτς εκφράζει τον σεβασμό του για την προσφορά της Μέρκελ και τονίζει ότι η Ένωση χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια ανανέωση, με νέο ηγετικό προσωπικό. «Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη για αυτό και ταυτόχρονα να κάνω το παν προκειμένου να ενισχύσω την εσωτερική συνοχή και την προοπτική του» CDU,δηλώνει στην ανακοίνωσή του.

Ο 62χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 που αποχώρησε από την πολιτική δηλώνοντας ότι χρειάζεται «ένα διάλειμμα», ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Οι δυο τους διατηρούσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον κ. Μερτς να ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να κατηγορεί την Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU.

Στις εκλογές του 2009 δεν ήταν υποψήφιος και έκτοτε δραστηριοποιείται ως δικηγόρος, ενώ έχει διαγράψει αξιοσημείωτη διαδρομή ως σύμβουλος επιχειρηματικών κολοσσών. Από το 2016 είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων Blackrock, ενώ είναι και Πρόεδρος της «Ατλαντικής Γέφυρας» (Atlantik Bruecke), γερμανικής μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Εδώ και έναν χρόνο είναι επίσης άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ - το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την διαδοχή της Μέρκελ - για θέματα οικονομίας και Brexit.

Ο κ. Μερτς θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά και έγινε γνωστός για την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα σου-βερ μπίρας. Οι απόψεις του εν πολλοίς ταυτίζονται με αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα και ιδίως την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε τον Ιανουάριο του 2017 και, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια κεντρικού τραπεζίτη, προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί είτε θα πληρώνουμε για πάντα». Ο ίδιος εξέφραζε ταυτόχρονα την ανησυχία ότι «το κοινό νόμισμα θα γίνει η εκρηκτική ύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αν και αρχικά ήταν υπέρ της εισαγωγής του. Κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και να αποχωρήσουν από την ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, υποστηρίζει την ένταξη τόσο της Τουρκίας όσο και της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Στην επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο ο κ. Μερτς αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την δραστηριότητά του στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο - τουλάχιστον στην Γερμανία - δεν συνηθίζεται να επιστρέφει κανείς στην πολιτική.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» από επιστήμονες: Αυτές οι περιοχές της Αθήνας βουλιάζουν – Δείτε το χάρτη

ΔΕΗ: «Καπέλο» 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς - Δωρεάν μόνο το e-bill