ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Δανία: Απόπειρα δολοφονίας κατά γνωστού Ιρανού πολιτικού

Συναγερμός στη Δανία: Απόπειρα δολοφονίας κατά γνωστού Ιρανού πολιτικού

Η Δανία ανέφερε σήμερα 30 Οκτωβρίου ότι υποπτεύεται ότι η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών προσπάθησε να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός εξέχοντα αντιπολιτευόμενου Ιρανού αραβικής καταγωγής στο έδαφός της, και πως ένας Νορβηγός πολίτης ιρανικής καταγωγής έχει συλληφθεί -Ανακαλείται ο Δανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη

Η επίθεση είχε στόχο τον ηγέτη του παραστήματος στη Δανία του Κινήματος Αραβικής Μάχης για την Απελευθέρωση του Αχβάζ (ASMLA), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Δανίας Φιν Μπορκ Άντερσεν.

«Χειριζόμαστε μια υπόθεση που αφορά μια ιρανική υπηρεσία πληροφοριών η οποία σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Δανίας. Προφανώς, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε», είπε ο Άντερσεν.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό∙ η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Άντερσεν δήλωσε πως η αστυνομία της Δανίας συνέλαβε έναν Νορβηγό πολίτη ιρανικής καταγωγής στις 21 Οκτωβρίου ο οποίος αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο. Η Αστυνομική Υπηρεσία Ασφαλείας της Νορβηγίας ανέφερε πως συνεργάζεται με την αστυνομία της Δανίας για την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε επίσης προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Δανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Άραβες Αχβάζι αποτελούν μειονότητα στο κυρίως περσικό Ιράν και ορισμένοι θεωρούν ότι βρίσκονται υπό περσική κατοχή και θέλουν ανεξαρτησία ή αυτονομία.

Ανακαλείται ο Δανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη

Η Δανία ανακοίνωσε αργότερα ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη αφού απέτρεψε ένα σχέδιο «επίθεσης» στο έδαφός της εναντίον Ιρανών πολιτών, σε αντίποινα για μια πρόσφατη επίθεση στο Ιράν.

«Η Δανία δεν μπορεί, με κανέναν τρόπο, να ανεχθεί ότι πρόσωπα που συνδέονται με τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποκινούν επιθέσεις εναντίον ανθρώπων στο έδαφός της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας (PET), Φιν Μπορχ Άντερσεν, ένας Νορβηγός ιρανικής καταγωγής που συνελήφθη στις 21 Οκτωβρίου φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον τριών Ιρανών. Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς έπρεπε να σκοτωθεί. Τα παρ' ολίγον θύματα φέρεται ότι ανήκουν στο Αραβικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Αχβάζ.

Η Τεχεράνη κατηγορεί αυτό το αυτονομιστικό κίνημα για την επίθεση σε μια στρατιωτική παρέλαση που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, στις 22 Σεπτεμβρίου στο Αχβάζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζεστάν.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να υποκινεί «το Ιράν ή οποιοδήποτε άλλο ξένο κράτος» επιθέσεις στο έδαφος της χώρας και προειδοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράσμουσεν συναντήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι που του εξέφρασε την στήριξή της σε αυτήν την υπόθεση.

«Σε στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα αντιμετωπίσουμε το Ιράν», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Επίσης στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του «να αντιμετωπίσουν από κοινού τις απειλές» που θέτει το Ιράν για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο.

«Εδώ και 40 χρόνια, η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων με τη χορηγία του Ιράν», πρόσθεσε.

Το ιρανικό πρακτορείο Irna μετέδωσε ότι η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες της Κοπεγχάγης και κατηγορεί τους εχθρούς του Ιράν ότι θέλουν να πλήξουν τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη.