ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» Τραμπ – Μακρόν: «Μαθαίνατε γερμανικά όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο κατά των Ναζί»

«Πόλεμος» Τραμπ – Μακρόν: «Μαθαίνατε γερμανικά όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο κατά των Ναζί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε σήμερα 13 Νοεμβρίου στο Twitter την «πολύ χαμηλή δημοτικότητα» του Γάλλου ομολόγου του, σε μια σειρά επιθετικών σχολίων εναντίον του συμμάχου του, δύο ημέρες μετά την επιστροφή του από το Παρίσι όπου παρέστη σε εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το πρόβλημα είναι πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας στη Γαλλία, 26%, και ένα ποσοστό ανεργίας κοντά στο 10%», έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα πιο εθνικιστική από τη Γαλλία, πολύ περήφανοι άνθρωποι, και δικαιολογημένα», συνέχισε προτού γράψει, σε ένα άλλο τουίτ με κεφαλαία γράμματα, «ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!» απηχώντας το προεκλογικό σύνθημά του «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

Η γαλλική προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τη σειρά των τουίτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έστειλε σήμερα πέντε τουίτ για τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, ειρωνευόμενος τη γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να αιτιολογήσει την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και επιτιθέμενος στις εμπορικές πρακτικές του ιστορικού συμμάχου του.

Ήταν μια σειρά πικρών τουίτ σε αντίθεση με την εγγύτητα που επιδείκνυαν άλλοτε οι δύο ηγέτες, κυρίως κατά την επίσκεψη του Μακρόν στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός δικού τους στρατού για να προστατεύσει την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Όμως ήταν η Γερμανία στους Παγκόσμιους Πολέμους Ένα & Δύο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, μαζί με πολλούς αρχηγούς κρατών, για την 100ή επέτειο της ανακωχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

5be9843edda4c8a0248b4623

«Πώς λειτούργησε αυτό για τη Γαλλία; Άρχισαν να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ», ειρωνεύθηκε, αναφερόμενος, με έναν περιπαικτικό τόνο, στη γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος Μακρόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» για την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να «προστατευθεί [η Ευρώπη] από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμη τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» στον τομέα του κυβερνοχώρου.

Την Παρασκευή, άρτι αφιχθείς στο Παρίσι, ο Τραμπ είχε ήδη καταγγείλει, με σφοδρότητα στο Twitter, αυτή την ιδέα του Γάλλου προέδρου.

Στα μηνύματα που έγραψε σήμερα, ο Τραμπ απέδωσε επίσης στην κακοκαιρία την ακύρωση της προγραμματισμένης μετάβασής του στο αμερικανικό κοιμητήριο Μπουά Μπελό, στη βόρεια Γαλλία, μια απόφαση η οποία προκάλεσε ερωτήματα και επικρίσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όταν το ελικόπτερο δεν μπορούσε να πετάξει για το πρώτο κοιμητήριο στη Γαλλία λόγω μιας ορατότητας κοντά στο μηδέν, πρότεινα το αυτοκίνητο. Η Μυστική Υπηρεσία (η υπηρεσία προστασίας του Λευκού Οίκου) απάντησε ΟΧΙ», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός ηγέτης επιτέθηκε επίσης, στον εμπορικό τομέα, κατά της Γαλλίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το πρόβλημα είναι πως η Γαλλία κάνει πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να πουλήσουν τα κρασιά τους στη Γαλλία και επιβάλλει υψηλούς δασμούς ενώ οι ΗΠΑ το κάνουν εύκολο για τα γαλλικά κρασιά και επιβάλλουν πολύ χαμηλούς δασμούς. Δεν είναι δίκαιο, πρέπει να αλλάξει!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.