ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

Brexit: Ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexitστο οποίο κατέληξε με τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, η Μέι υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι ανταποκρίνεται «στην ψήφο των Βρετανών», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε LIVE εικόνα:

«Δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα»

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι νωρίτερα σήμερα στο κοινοβούλιο.

«Θα επιστρέψω στη Βουλή για να την ενημερώσω για το αποτέλεσμα».

Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε.

«Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019».

Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανή μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου

Εάν το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας στηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές για το Brexit, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Προφανώς πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν σήμερα και τις επόμενες δυο-τρεις μέρες, αλλά εάν το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να πει σήμερα το απόγευμα ότι είναι ικανοποιημένο με το κείμενο, υπάρχει η πρόταση η ομάδα δράσης της Κομισιόν να μπορέσει σήμερα το βράδυ να δημοσιεύσει ίσως το κείμενο, με τη δυνατότητα ή την πιθανότητα μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω στις 25 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ιστορικό σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Βρετανία και ΕΕ.