ΚΟΣΜΟΣ

Kαταδικασμένοι να πεθάνουν από την πείνα στο Αφγανιστάν

Kαταδικασμένοι να πεθάνουν από την πείνα στο Αφγανιστάν

Κατάπληξη προκαλεί ο αριθμός των ανθρώπων στο Αφγανιστάν που απειλείται από την πείνα όταν αυτός αγγίζει τα τρία εκκατομύρια.


Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες συνιστούν κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί ύστερα μάλιστα από μία περίοδο έντονης ξηρασίας που κατέστρεψε τις σοδειές τους, όπως καιρικές συνθήκες τους στερούν την πρόσβαση στην απαραίτητη επισιτιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα ανθρωπιστικές οργανώσεις να καλούνται επιτακτικά να βοηθήσουν.

Οι λιγοστές βροχοπτώσεις αυτή τη χρονιά κατέστρεψαν το 80% της σοδειάς σίτου στα βόρεια της χώρας, στα βορειοανατολικά και στα δυτικά, αφήνοντας τις φτωχές αγροτικές κοινότητες με ελάχιστα τρόφιμα, ανακοίνωσαν οι εννέα οργανώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Oxfam και Save the Children.

Οι οικογένειες υποχρεούνται να καταναλώνουν λιγότερα γεύματα καθώς οι τιμές τους διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσυ, με αποτέλεσμα δανείζονται χρήματα για να ζήσουν ή να μεταναστεύουν.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσβαση σε βοήθεια τίθεται σε κίνδυνο, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις θα αποκλείσουν τους δρόμους μέσα σε μερικές εβδομάδες κι ενδεχομένως να προκαλέσουν χιονοστιβάδες.

Με την έλευση του χειμώνα οι κάτοικοι αρχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα της ξηρασίας περιορίζοντας τα γεύματά τους, μετακινούμενοι κατά μήκος των συνόρων προς το Πακιστάν και το Ιράν και δανειζόμενοι χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, κάτι που τους οδηγεί στην χρεοκοπία.

Τα σχολεία έχουν κλείσει καθώς τα παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν.

Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι, αν η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκριθεί και δεν συγκεντρωθούν προμήθειες στις πληγείσες περιοχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν.