ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλη επίθεση στο προξενείο της Κίνας στο Πακιστάν: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας (vid)

Ένοπλη επίθεση στο προξενείο της Κίνας στο Πακιστάν: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας (vid)

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Στρατός Απελευθέρωσης του Μπαλουτσιστάν, μια αυτονομιστική οργάνωση των Βελούχων

Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας ακόμη φρουρός τραυματίστηκε στην επίθεση εναντίον του προξενείου της Κίνας στο Καράτσι, δήλωσε γιατρός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Διακομίστηκαν σε εμάς δύο πτώματα και ένας φρουρός που τραυματίστηκε στην έκρηξη», διευκρίνισε ο Σίμιν Τζαμάλι, γιατρός στο νοσοκομείο Τζίνα της πόλης.

Κατά το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo, τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους που εξαπέλυσαν την επίθεση σκοτώθηκε, ενώ ανακτήθηκε ένα γιλέκο όπως αυτά που χρησιμοποιούν βομβιστές-καμικάζι.

Οι δράστες έχουν περικυκλωθεί, κατά πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι «μια ομάδα που είχε ως και τέσσερα μέλη αποπειράθηκε να εισβάλει στο κινεζικό προξενείο. Αναχαιτίστηκε σε ένα πρώτο σημείο ελέγχου από τους φρουρούς μας».

Ο ίδιος αξιωματικός, ο Τζαβέιντ Άλαμ Όντο, δήλωσε ότι κατόπιν στην «ανταλλαγή πυρών» ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης και τους άνδρες της αστυνομίας της μεγαλύτερης πακιστανικής πόλης «σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και τραυματίστηκε σοβαρά ένας τρίτος».

Η επίθεση στη συνοικία Κλίφτον άρχισε γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας).

Ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας του Πακιστάν δήλωσε ότι «οι διπλωμάτες είναι ασφαλείς», καθώς οι δράστες της επίθεσης μπόρεσαν να φθάσουν μόνο μέχρι τον χώρο του προξενείου όπου γίνονται αιτήσεις για βίζες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Στρατός Απελευθέρωσης του Μπαλουτσιστάν, μια αυτονομιστική οργάνωση των Βελούχων.

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν έδωσε σήμερα εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για μια πλήρη έρευνα για το περιστατικό και εξέφρασε την βούληση να έρθουν στο φως τα στοιχεία που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό», αναφέρει το γραφείο του Χαν σε ανακοίνωσή του, στην οποία προστίθεται ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας που έχει στόχο να υπονομεύσει την οικονομική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Τα περιστατικά αυτού του είδους δεν θα μπορέσουν ποτέ να υπονομεύσουν την σχέση Πακιστάν-Κίνας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η γειτονική Κίνα είναι ο στενότερος σύμμαχος του Πακιστάν και το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές στη χώρα αυτή.

Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα την επίθεση που είχε στόχο το προξενείο της στο Καράτσι.

«Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα κάθε βίαιη επίθεση κατά διπλωματικών προξενικών υπηρεσιών και ζητεί από το Πακιστάν να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των κινεζικών θεσμών στο Πακιστάν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι επιτιθέμενοι δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα του προξενείου, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο κινεζικό προξενείο στο Καράτσι και οι οικογένειές τους είναι ασφαλείς.

«Δυστυχώς τη ζωή τους έχασαν από τα διασταυρούμενα πυρά οι φρουροί της ασφάλειας», σημείωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, επισημαίνοντας ότι η Κίνα «εξέφρασε τα συλλυπητήριά της» στις οικογένειες των δύο αστυνομικών που σκοτώθηκαν και την αλληλεγγύη της στην οικογένεια αυτού που τραυματίστηκε.