ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Οι Βρυξέλλες δεν θα μας δώσουν καλύτερη συμφωνία

Μέι: Οι Βρυξέλλες δεν θα μας δώσουν καλύτερη συμφωνία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας απέκλεισε καλύτερη συμφωνία για το Brexit εάν το κοινοβούλιο απορρίψει τη σημερινή.

«Πιστεύω ότι εάν ήταν να πάμε πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε “λοιπόν, δεν άρεσε αυτή η συμφωνία, μπορούμε να έχουμε μια άλλη;”... Δεν νομίζω ότι θα έρθουν και θα μας πουν θα σας δώσουμε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε η Μέι στο ραδιόφωνο του BBC ενώ απαντούσε σε ερωτήματα ακροατών.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας – μια διαδικασία που αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου – δήλωσε ότι η προτεραιότητά της είναι αυτή να περάσει με την πρώτη προσπάθεια και όχι το δικό της μέλλον.

Μια μέρα νωρίτερα, η Τερέζα Μέι είπε, ενώπιον βουλευτών, πριν από τη σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας του διαζυγίου, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείο».

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του Γιβραλτάρ, διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυριαρχία θα είναι «προστατευμένη».

Σύμφωνα με τη Μέι, το σχέδιο για το μελλοντικό πλαίσιο θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.