ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: O Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία - Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο

Ραγδαίες εξελίξεις: O Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία - Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα 26 Νοεμβρίου διάταγμα που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. Μερικές ώρες αργότερα το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε και έδωσε την έγκριση του για την ισχύ του στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε νωρίτερα πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11) αλλά είχε διεκρινίσει πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Δείτε καρέ - καρέ τη στιγμή που το ρωσικό πολεμικό πλοίο εμβολίζει το ουκρανικό.

Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πρότεινε στο κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες αντί για 60 ημέρες που είχε προβλέψει αρχικά το συμβούλιο ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου.

«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Επιτιθέμενη σε ουκρανικά στρατιωτικά πλοία, εξαπέλυσε ένα νέο στάδιο στην επίθεσή της», είπε ο Ποροσένκο, καταγγέλλοντας την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην «επίθεση» αυτή.

5bfb1492dda4c86b208b45b3

Χθες η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.


Τραμπ: Δεν είμαι καθόλου χαρούμενος

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενος» με όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια μέρα μετά τη σύλληψη ουκρανικών πλοίων και πληρώματος από ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν είναι καλό...δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.

5bfbf848fc7e9373508b45ec

Εξάλλου, οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» από τον Πορθμό Κερτς.

«Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν» σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

5bfbf7badda4c8b8378b4653

Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία τους μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Αζοφική θάλασσα και στον Πορθμό Κερτς», οι διπλωμάτες «κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς», καθώς και να «ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

24 Ουκρανοί ναύτες αιχμάλωτοι της Ρωσίας

5bfb9483fc7e93cd5f8b4611

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος δήλωσε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει την ενέργεια ως «παράνομη»

Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε την «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον- Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

«Καλούμε τη Ρωσία να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς», «να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους» και «να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησε η ίδια».

«Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των Κρατών» επισήμανε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.

Έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε σήμερα το πρωί η Μόσχα με τίτλο «Παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας» τελείωσε σύντομα.

Σε μια ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) εκ των 15 μελών του. Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν. Οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.

Όταν πήρε τον λόγο, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολάνσκι διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια «αντι-ρωσική» συμπεριφορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.