ΚΟΣΜΟΣ

Άνευ προηγουμένου η απομόνωση του Ιράν

Άνευ προηγουμένου η απομόνωση του Ιράν

O Λευκός Οίκος, χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου σήμερα την απομόνωση του Ιράν μετά τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αξιώνει τη συνεργασία της Τεχεράνης στην έρευνα για τη φερόμενη ιρανική συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, όπως και την, ενότητα των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, όσον αφορά στην αντίθεσή τους στην απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.


«Είναι ολοκληρωτικά απομονωμένοι», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τον Ντονίλον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας που πραγματοποιείται στην Ινδονησία.«Πιστεύω ότι η απομόνωση που αντιμετωπίζει σήμερα το Ιράν (...) είναι πράγματι άνευ προηγουμένου», προσέθεσε.

«Μπορώ να σας πω ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ μοιράζονται έναν όμοιο σκοπό και αυτός είναι να μην δούμε τους Ιρανούς να προχωρούν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο Ντονίλον, αναφερόμενος επίσης στη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την οποία εκφράζει ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με Ρώσους και Κινέζους αξιωματούχους πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού που φιλοξένησε στη Χαβάη την περασμένη εβδομάδα.

Σημειωτέον, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της περιοδείας στην Ασία του Αμερικανού προέδρου, η οποία ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας στο Μπαλί.