ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό που συγκλόνισε την Αλάσκα - Άνοιξαν στα δύο οι δρόμοι (Pics)

Τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό που συγκλόνισε την Αλάσκα - Άνοιξαν στα δύο οι δρόμοι (Pics)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αλάσκα στις 09:35 (τοπική ώρα) την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα νότια του Άνκορατζ των ΗΠΑ και 804 χιλιόμετρα δυτικά του Γουάιτχορς του Καναδά, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 52 χιλιόμετρα.

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την αμερικανική Πολιτεία Αλάσκα προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και αγωγούς υδροδότησης, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε.

«ΙΣΧΥΡΟΣ σεισμός στην Αλάσκα», ανέφερε ο Ζίνκε με tweet του.


«Αναφορές για σοβαρές ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και αγωγούς υδροδότησης. Μετασεισμοί είναι πιθανοί. Απειλή για τσουνάμι γύρω από ολόκληρη την ακτή του Ειρηνικού», πρόσθεσε. Μία ώρα περίπου αργότερα ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι.

"Δεν παρατηρήθηκε τσουνάμι" και "δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανική Κολομβία (Καναδική επαρχία), ή την Αλάσκα", ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, που είναι αρμόδια για εξέδωση προειδοποίησης για τσουνάμι.

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν δρόμους να έχουν ανοίξει στα δύο και κτήρια με ρωγμές.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης είναι 13χμ από την πόλη με εστιακό βάθος 41χλμ.

«Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και ταρακούνησε σπίτια σε όλη την περιοχή», ανέφερε η τοπική εφημερίδα Anchorage Daily News. Πολλοί βρήκαν καταφύγιο κάτω από γραφεία, ή σε εξωτερικούς χώρους. Το Πανεπιστήμιο Άνκορατζ της Αλάσκας έκλεισε τις εγκαταστάσεις και ζήτησε από τους εργαζομένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της πόλης διεκόπη μέχρι να γίνει εκτίμηση των ζημιών.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή στις 08:29 τοπική ώρα (19:29 ώρα Ελλάδας) μόλις 13χλμ βόρεια της πόλης Άνκορατζ, με πληθυσμό 300.000 κατοίκων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τον σεισμό και παρακολουθεί τις αναφορές για ζημιές, ανέφερε με tweet της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.