ΚΟΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Αποκαλύφθηκε το λάθος που κάνουμε ΟΛΟΙ στο στολισμό του

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Αποκαλύφθηκε το λάθος που κάνουμε ΟΛΟΙ στο στολισμό του

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί σήμερα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.

Κατά την παράδοση, ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.

Έχει εκφραστεί, όμως, και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α' το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.

Στην Ελλάδα, το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης.

Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να είναι είτε φυσικά, κυρίως έλατα, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική.

Η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου.

Ο στολισμός του είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, μια διαδικασία που σκορπίζει χαρά στην οικογένεια. Γι’ αυτό και το παν είναι να γίνονται όλα με χαρά και καλή διάθεση.

Για όσους, όμως, επιθυμούν να φτιάξουν το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο σχεδιαστής Γουίλ Τέιλορ αποκαλύπτει το συχνότερο λάθος που κάνουν όλοι στο στολισμό και πώς θα μπορούσε κανείς να το διορθώσει.

«Το πιο συνηθισμένο λάθος στο φτιάξιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι να αφήνετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια για το τέλος. Συνήθως έχουμε μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια με τα έντονα φωτάκια και βάζουμε πολλά και στο τέλος, με αποτέλεσμα το δέντρο να μοιάζει τυλιγμένο με καλώδια και πολλές μπάλες να πέφτουν και να γίνονται θρύψαλα στο πάτωμα».

Ο Τέιλορ προτείνει να βάζουμε τα φωτάκια πρώτα - πρώτα, πριν αρχίσει ο στολισμός.

Μάλιστα, τονίζει ότι είναι ακόμη καλύτερο να τα βάζετε βαθιά μέσα στο δέντρο, κοντά στον κορμό μέχρι τα καλώδια να γίνουν αόρατα και να φαίνονται μόνο τα στολίδια.

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο»: «Πάγωσαν» με αυτό που έκανε κριτές και κοινό (vid)