ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα - Χημικά, οδομαχίες και συλλήψεις

Παρίσι: Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα - Χημικά, οδομαχίες και συλλήψεις

Μπορεί το 5οραντεβού των «κίτρινων γιλέκων» να ξεκίνησε ειρηνικά, ωστόσο με το πέρασμα των ωρών το Παρίσι μετατρέπεται σταδιακά σε εμπόλεμη ζώνη.

Η κατάσταση εδώ και λίγη ώρα έχει αρχίσει να ξεφεύγει με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές μετά από οδομαχίες και χρήση χημικών. Μια 44χρονη αποτελεί το έβδομο θύμα των διαδηλώσεων, καθώς έχασε τη ζωή της σε τροχαίο το οποίο προκλήθηκε από οδοφράγματα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα», ενώ φέρεται να έχει τραυματιστεί κι ένας ανταποκριτής του RT.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα Ηλύσια Πεδία, ζητώντας την παραίτηση του Μακρόν, καθώς η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε για την ελάφρυνση των Γάλλων πολιτών δεν ικανοποίησε τα «κίτρινα γιλέκα»

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οδομαχίες σημειώθηκαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και να προχωρούν στη σύλληψη 63 ατόμων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 33.500 διαδηλωτές έχουν βγει σήμερα (15/12) στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων 2,200 στο Παρίσι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σχεδόν πέντε φορές μικρότερος απ’ ότι ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr εικόνες από το σημείο

Επι ποδός η αστυνομία

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα ενόψει των διαμαρτυριών και κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Αν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα τουριστικά θέρετρα του Παρισίου μεταξύ των οποίων ο πύργος του Άιφελ και το μουσείο του Λούβρου είχαν μείνει κλειστά εξαιτίας των διαδηλώσεων, αναμένεται εκτός απροόπτου θα ανοίξουν τις πύλες τους την Κυριακή (16/12).

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε (...) Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δηλώνει ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Αυτό που έκανε ο Μακρόν τη Δευτέρα, είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε διότι αρχίζει να δίνει κάτι και, προερχόμενο απ' αυτόν, είναι ασυνήθιστο» ανέφερε ο ίδιος.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία δίχως τέλος: 100 τα θύματα από τη φονική φωτιά στο Μάτι – Υπέκυψε εγκαυματίας