ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ έκανε το χατίρι του Ερντογάν: Ξεκίνησε πογκρόμ συλλήψεων Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ έκανε το χατίρι του Ερντογάν: Ξεκίνησε πογκρόμ συλλήψεων Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ

Επιχείρηση κατά Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ ξεκίνησε το FBI σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα 17 Δεκεμβρίου.

«Το FBI ξεκίνησε έρευνες κατά της FETÖ σε 15 πολιτείες. Στο Νιου Τζέρσεϊ ξεκίνησαν συλλήψεις», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Το γεγονός ότι ο ιεροκήρυκας ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον αρνείται μέχρι τώρα να τον εκδόσει αποτελεί πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο Τσαβούσογλου είπε ότι έδωσε στον Αμερικανό ομολόγο του, τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, έναν κατάλογο με τα ονόματα 84 ανθρώπων των οποίων την έκδοση ζητά η Τουρκία. Στην ομιλία του σήμερα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για να εκδοθεί ο ηγέτης των τρομοκρατών» αλλά και ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτές τις δηλώσεις επειδή «έχει ακούσει αυτά τα πράγματα και στο παρελθόν».