ΚΟΣΜΟΣ

Πού το «πάει» ο Ερντογάν; Εξοπλίζει την Τουρκία για πόλεμο την ίδια στιγμή που η οικονομία καταρρέει

Πού το «πάει» ο Ερντογάν; Εξοπλίζει την Τουρκία για πόλεμο την ίδια στιγμή που η οικονομία καταρρέει

Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της να αγοράσει το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα χαιρετίζει την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία εγκρίνεται η αγορά του «αντιπάλου» συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ, ανέφεραν σήμερα 19 Δεκεμβρίου δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο ένας από αυτούς χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «καλή ένδειξη» για τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία περιμένει τώρα το επόμενο βήμα από την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

patriot copy

«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία» είπε. «Ως σύμμαχος χώρα, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πουλήσουν (το σύστημα Patriot) στην Τουρκία... αλλά περιμέναμε την έγκρισή τους», πρόσθεσε.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς η κρίση της τουρκικής λίρας και ο καλπάζων πληθωρισμός οδήγησαν στη χειρότερη οικονομική επίδοση των τελευταίων δύο ετών.

Η Τουρκία, μια σημαντική αναδυόμενη αγορά με εντυπωσιακές κάποτε επιδόσεις, κατάγραψε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7% πέρυσι. Ωστόσο, φέτος έχει πληγεί από το ξεπούλημα της τουρκικής λίρας που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων και έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 24%.

turkish lira

Πρόκειται για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του 2016 – όταν η Τουρκία συνταράχθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος έναντι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.