ΚΟΣΜΟΣ

Φοβήθηκε εξέγερση ο Ερντογάν: Επέτρεψε στον Οτσαλάν να δει τον αδελφό του στη φυλακή - κολαστήριο

Φοβήθηκε εξέγερση ο Ερντογάν: Επέτρεψε στον Οτσαλάν να δει τον αδελφό του στη φυλακή - κολαστήριο

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν έλαβε άδεια να συναντηθεί χθες 12 Ιανουαρίου με τον αδελφό του στο νησί-φυλακή Ίμραλι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από απεργία πείνας για τις συνθήκες κράτησής του από φυλακισμένη βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

page 34ocalanla gorusmenin ardindan aclik grevindeki leyla guvenin avukatlari cezaevine gitti 820780278

Ο Οτσαλάν συνάντησε για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια τον αδελφό του Μεμέτ, ανακοίνωσε στο Twitter η Περβίν Μπολντάν, συμπροεδρεύουσα του HDP. Ο ιστορικός ηγέτης του PKK βρίσκεται «σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε η ίδια.

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε από τον ανιψιό του Οτσαλάν Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτή, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο θείος του παραμένει σε απομόνωση στη φυλακή του Ίμραλι.

«Ως οικογένεια, ζητούμε ο Οτσαλάν να υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τους άλλους κρατούμενους...έχει το δικαίωμα να συναντά την οικογένειά του κάθε εβδομάδα», είπε.

Η βουλευτής του HDP Λεϊλά Γκιουβέν, που κρατείται από τον Ιανούαριο 2018, άρχισε απεργία πείνας στη φυλακή στις 8 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν. Η Γκιουβέν συνελήφθη επειδή κατήγγειλε την τουρκική επίθεση κατά του θύλακα του Αφρίν στην βόρεια Συρία, που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το HDP είχε ανακοινώσει τότε ότι η κατάσταση της υγείας του Οτσαλάν είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο «που η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο». Περισσότεροι από 150 πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές διαμαρτυρόμενοι για την παραμονή στην απομόνωση του Οτσαλάν, σύμφωνα με το HDP.