ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: «Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας»

Αίγυπτος: «Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας»

Η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου γεμίζει για μία ακόμα φορά από κόσμο, καθώς η χθεσινή κίνηση των στρατιωτικών να διορίσουν νέο πρωθυπουργό έναν άνθρωπο των κυβερνήσεων Μουμπάρακ, δεν ικανοποίησε το αίτημα των διαδηλωτών για μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Η σημερινή ημέρα ονομάστηκε από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων ως «η Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας», ενώ απηύθηναν κάλεσμα για μια νέα «πορεία ενός εκατομμυρίου».

Το διορισμό του Καμάλ Γκανζούρι ως νέου πρωθυπουργού της Αιγύπτου από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν χθες το βράδυ με αποδοκιμασίες και φωνάζοντας «Δεν τον θέλουμε».

Ο Γκανζούρι είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας, την περίοδο 1996-1999, υπό τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ΗΠΑ ανήσυχες παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη ένταση στην Αίγυπτο, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, να καλεί για γρήγορα μεταβίβαση της εξουσίας.

«Πιστεύουμε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι η πλήρης μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο δίκαιο ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», τόνισε ο Τζέι Κάρνεϊ.