ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ χαιρετίζει την αναστολή της θανατικής ποινής στο Όρεγκον

Η ΕΕ χαιρετίζει την αναστολή της θανατικής ποινής στο Όρεγκον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα τη «θαρραλέα» όπως χαρακτήρισε απόφαση του κυβερνήτη του Όρεγκον να αναστείλει την εφαρμογή της θανατικής ποινής σ' αυτή την Πολιτεία των βορειοδυτικών ΗΠΑ ενώ κάλεσε τους κυβερνήτες των άλλων αμερικανικών Πολιτειών να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.


«Χαιρετίζω τη θαρραλέα πρωτοβουλία του κυβερνήτη Τζον Κιτσάμπερ και καλώ τους άλλους (αμερικανούς κυβερνήτες) να ακολουθήσουν το παράδειγμά του», αναφέρει η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Οποιοδήποτε δικαστικό σφάλμα στην εφαρμογή της υστάτης των ποινών, από το οποίο κανένα δικαστικό σύστημα δεν είναι προφυλαγμένο, επιφέρει την αμετάκλητη απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής», υπενθύμισε η Άστον.

Στη κορυφή των σημαντικότερων διατάξεων του Χάρτη της ΕΕ με τα θεμελιώδη δικαιώματα βρίσκεται η κατάργηση της θανατικής ποινής, καθώς προβλέπεται ότι «ουδείς μπορεί να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου ή να εκτελεστεί» μέσα στην Ένωση.

Ο κυβερνήτης του Όρεγκον Τζον Κιτσάμπερ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει άλλες εκτελέσεις στην Πολιτεία του ως το τέλος της εντολής του.

Με αφορμή το γεγονός ο Κιτσάμπερ χορήγησε αναστολή σ' ένα κατάδικο που επρόκειτο να εκτελεστεί τον ερχόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι θα χορηγεί αναστολές στους μελλοθάνατους όσο θα ασκεί τα καθήκοντα του κυβερνήτη.