Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, αυτή τη φορά με ρωσικά μαχητικά και ολλανδική φρεγάτα

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας δήλωσε την Τρίτη πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, οπλισμένα με πυραύλους αέρος- επιφανείας παρενόχλησαν φρεγάτα του ολλανδικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα μέσα στον μήνα, πραγματοποιώντας εικονικές επιθέσεις και κάνοντας παρεμβολές σε συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως απέστειλε μαχητικά και βομβαρδιστικά να εμποδίσουν τη φρεγάτα να εισέλθει σε ρωσικά ύδατα, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι τα αεροσκάφη πέταξαν σε ασφαλή απόσταση από το σκάφος και τηρώντες τους διεθνείς κανόνες.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ρωσικές ενέργειες έλαβαν χώρα μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ωρών στις 24 Ιουνίου, και παραβίαζαν δικαιώματα ελεύθερης χρήσης της θάλασσας.

Η φρεγάτα Evertsen έπλεε με τη βρετανική Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου, που έκανε περιπολία στην περιοχή. Η υπουργός Άμυνας Ανκ Μπίζλεβελντ- Σούτεν χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες «ανεύθυνες».

Το Evertsen «έχει κάθε δικαίωμα να πλέει εκεί» είπε σε δήλωσή της. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτού του είδους την επιθετική ενέργεια, που αυξάνει χωρίς λόγο την πιθανότητα ατυχημάτων».

Όπως είπε, η Ολλανδία θα έθετε το ζήτημα στη Ρωσία σε διπλωματικό επίπεδο.

Αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας στη Μόσχα είπαν ότι τα αεροσκάφη απεστάλησαν μόνο αφού το πλοίο άλλαξε πορεία, στρεφόμενο προς ρωσικά ύδατα. Όπως υποστήριξε η Μόσχα, η φρεγάτα θα παραβίαζε ρωσικά σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα, μα εμποδίστηκε από τα μαχητικά.

Το περιστατικό συνέβη μόλις μία ημέρα μετά το επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα, ενώ έπλεε σε ουδέτερα ύδατα, άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς την κατεύθυνση των Στενών του Κερτς, με αποτέλεσμα να σταλούν μαχητικά Su-30 και βομβαρδιστικά Su-24.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του «artfreak» ελαιοχρωματιστή και ο πληροφοριοδότης που τον «έκαψε»