Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χιμπατζής που πέρασε όλη του τη ζωή σε κλουβί βλέπει ουρανό - Το συγκινητικό βίντεο

Newsbomb

Η «Βανίλια» ο χιμπατζής που έμεινε για μια ολόκληρη ζωή στο κλουβί, είδε τον ουρανό για πρώτη φορά σε ένα συγκινητικό βίντεο

Ένα συγκινητικό βίντεο κατέγραψε την πρώτη φορά που ο χιμπατζής «Vanilla» - ένας 29χρονος επιζών από το περίφημο Εργαστήριο Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής σε Πρωτεύοντα της Νέας Υόρκης (LEMSIP) - είδε τον ανοιχτό ουρανό αφού έφτασε στο καταφύγιο Save the Chimps στο Fort Pierce της Φλόριντα.

Η «Βανίλια» δεν είχε βγει ποτέ έξω από το μικροσκοπικό κλουβί της μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε και όπως δείχνει η όψη της, είναι μαγεμένη από τη νέα της κατοικία των πιθήκων. Η Βανίλια έζησε στο διαβόητο εργαστήριο - το οποίο έκλεισε το 1997 - μέχρι τα 2 της χρόνια.

Στη συνέχεια, ήταν μεταξύ μιας ομάδας που μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια, όπου περιορίστηκε σε ένα μεγαλύτερο περίβολο σε ένα καταφύγιο που έπαψε να λειτουργεί το 2019 και απειλήθηκε από πυρκαγιές. Πέρυσι, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου των χιμπατζήδων κανόνισε να μεταφέρει η FedEx την ίδια και την ομάδα της στην τοποθεσία Sunshine State των 150 στρεμμάτων

Στο συγκινητικό βίντεο — το οποίο κοινοποιήθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Πρωτευόντων στο Ρίνο από τον ειδικό του Save the Chimps, Dr. Andrew Halloran — ο αρσενικός «Ντουέιτ» την υποδέχτηκε με μια τεράστια αγκαλιά καθώς έφευγε από το χώρο της, κοίταξε προς τον ουρανό και στη συνέχεια εξερεύνησε το νέο της «σπίτι»

«Στην Καλιφόρνια, η Βανίλια ζούσε με μια ομάδα από χιμπατζήδες μέσα σε ένα κλουβί με φράχτη με αλυσίδα, χωρίς γρασίδι και πολύ λίγο χώρο», είπε ο Halloran στη Νew York Post. Το νέο της καταφύγιο στο νησί φιλοξενεί 226 χιμπατζήδες που απορρίφθηκαν από τα εργαστήρια, τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, το εμπόριο κατοικίδιων και τους ζωολογικούς κήπους στην άκρη του δρόμου, σύμφωνα με την οργάνωση, και πολλοί έχουν υπομείνει στο παρελθόν απομόνωση και δεν είχαν ποτέ αλληλεπιδράσει με άλλους χιμπατζήδες πριν.

«Η Bανίλια εγκαθίσταται πολύ καλά», συνέχισε. «Όταν δεν εξερευνά το νησί με τους φίλους της, συνήθως μπορεί να βρεθεί σκαρφαλωμένη σε μια τριώροφη εξέδρα αναρρίχησης να ερευνά τον νέο της κόσμο». Ο Halloran αξιολογεί τις προσωπικότητες κάθε νέου χιμπατζή που φτάνει στο ιερό για να καταλάβει σε ποια από τις 12 κοινότητες χιμπατζήδων του νησιού ταιριάζει καλύτερα.

Και η «Βανίλια» προφανώς βρήκε ακριβώς την κατάλληλη. «Τα πάει καλά με όλους τους άλλους 18 χιμπατζήδες στο νησί της», είπε η Halloran, «και έχει μια ιδιαίτερα παιχνιδιάρικη σχέση με τον άλφα αρσενικό Ντουάιτ- από τον οποίο κλέβει φαγητό».