Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση στο Σουδάν: Ουρανοξύστης ορόσημο του Χαρτούμ έγινε παρανάλωμα του πυρός - Βίντεο

Newsbomb

Κτήριο σύμβολο στην πρωτεύουσα του Σουδάν πήρε φωτιά , μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των αντίπαλων δυνάμεων

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο την Κυριακή δείχνουν τον εμβληματικό Πύργο της Εταιρείας Πετρελαίου Greater Nile Petroleum να τυλίγεται στις φλόγες. «Αυτό είναι πραγματικά οδυνηρό», είπε ο Tαγκρίντ Αμπντίν, αρχιτέκτονας του κτηρίου, σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες μάχες συνεχίστηκαν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις από τότε που ξέσπασαν οι μάχες τον Απρίλιο. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Ο ουρανοξύστης της εταιρείας πετρελαίου έχει 18 ορόφους και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα στο Χαρτούμ. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νείλο. Ο Αμπντίν είπε ότι καθόριζε τον ορίζοντα της πόλης και δήλωσε οτι θρηνεί για μια «τέτοια παράλογη καταστροφή».

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε φωτιά στην κωνική δομή του κτιρίου, η οποία έχει γυάλινη πρόσοψη. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι. Η βία στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, που πυροδοτήθηκε από έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ των ηγετών του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ακολούθησαν μέρες έντασης, καθώς μέλη των RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή. Το Παρατηρητήριο Πολέμου του Σουδάν, το οποίο παρέχει ανάλυση της σύγκρουσης, ανέφερε ότι οι RSF επιτέθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός οικοπέδου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρκετά κυβερνητικά κτίρια φέρονται να έχουν πιάσει φωτιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού συνεχίστηκαν μέχρι την Κυριακή, ανέφεραν αυτόπτες στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο. Κάτοικοι σε μια νότια συνοικία της πόλης - όπου ο στρατός στόχευε βάσεις των RSF - είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν «τεράστιους κρότους» καθώς ξύπνησαν.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι όλα τα κύρια νοσοκομεία στο Χαρτούμ -καθώς και στην περιοχή του Νταρφούρ- ήταν εκτός λειτουργίας. Η Nawal Mohammed, 44 ετών που ζει τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα από τις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, είπε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του οικογενειακού της σπιτιού σείστηκαν από τη δύναμη των εκρήξεων.

Περιέγραψε τις μάχες το Σάββατο και την Κυριακή ως «τις πιο βίαιες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος». Σύμφωνα με μια ομάδα δικηγόρων υπέρ της δημοκρατίας, οι μάχες είχαν σκοτώσει «δεκάδες αμάχους» στο Χαρτούμ από την Παρασκευή. Μάχες σημειώθηκαν επίσης στην πόλη El-Obeid, περίπου 400 χιλιόμετρα, νότια της πόλης.

Οι RSF μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση των θέσεων των RSF. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περίπου 7.500 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια.