Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιο είναι το κορίτσι από την Παλαιστίνη, που έκανε η Μέρκελ να κλάψει;

Σοφία Βεργοπούλου

Ο διάλογος μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και της 14χρονης Reem Sahwil από την Παλαιστίνη ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ζωή της γερμανίδας καγκελάριου. Το video έγινε viral και η κατακραυγή στο διαδίκτυο γιγαντώθηκε.Η εικόνα της Μέρκελ έχει υποστεί μια ακόμη ρωγμή. Ακόμη κι όταν τη χτυπά παρηγορητικά στον ώμο και της εξηγεί ότι είναι μία από τις χιλιάδες προσφύγων που έχουν έρθει στη Γερμανία και ότι η χώρα της δε μπορεί να τη βοηθήσει, η Μέρκελ έχει χάσει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα

Ποιο είναι όμως το 14χρονο κορίτσι; Ποια είναι η ιστορία της; Η μικρή Reem που κινδυνεύει να απελαθεί ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω Ερυθρού Σταυρού για ιατρικούς λόγους. Η Reem χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο αφού έχει προβλήματα κινητικότητας και ζει στο Ροστόκ. Πηγαίνει σε ειδικό σχολείο και ζει στην πόλη μαζί με τους γονείς της και τις δύο μικρότερες αδερφές της.
Η Reem γεννήθηκε πρόωρα το 2000 σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο ανατολικό Λίβανο. Οι γονείς της έχουν γεννηθεί επίσης σε αυτό το στρατόπεδο. Δυσκολεύτηκαν πολύ να τη βάλουν σε θερμοκοιτίδα όπου και παρέμεινε αρκετές εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση. Τελικά όμως τα κατάφερε. Φυσικά θα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα αφού έμεινε εκτός θερμοκοιτίδας αρκετές ώρες.
Στα 6 της χρόνια η Reem είχε ένα ατύχημα. Τη χτύπησε ένα αμάξι και της κατέστρεψε τον αριστερό γοφό. Χρειαζόταν χειρουργεία τα οποία όμως δε μπορούσαν να γίνουν στο Λίβανο. Το 2010 οι γονείς της κατόρθωσαν να βγάλουν βίζα για ιατρικούς λόγους. Φτάνοντας στη Γερμανία η Reem έκανε 6 εγχειρήσεις. Ακόμα και σήμερα έχει 30% παράλυση και δε μπορεί να περπατήσει κανονικά.
Παρόλα αυτά η Reem πηγαίνει σε ειδικό σχολείο και είναι μια από τις καλύτερες μαθήτριες. 'Εχει μάθει γερμανικά, αγγλικά και λίγα σουηδικά. Θέλει να μείνει στη Γερμανία και να σπουδάσει. Αλλά κινδυνεύει να απελαθεί.

Βέβαια μετά την κατακραυγή οι Αρχές μάλλον κάνουν πίσω σχετικά με αυτό. Η Reem και η οικογένειά της θα πάρουν άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Η ίδια λέει ότι θέλει να γίνει δασκάλα. Σε ό,τι αφορά τη Μέρκελ, η Reem λέει ότι εκτίμησε την ευθύτητά της, το ότι δεν της είπε ψέμματα. Εβαλα τα κλάμματα, είπε, γιατί σκέφτηκα την τύχη όλων εκείνων που θα απελαθούν. Θα ήταν ακόμα χειρότερο αν μου έλεγε ψέμματα, καταλήγει. Προτιμώ την ευθύτητα.