ΚΥΠΡΟΣ

Ρωσικό πλοίο με πυρομαχικά σε λιμάνι της Συρίας

Ρωσικό πλοίο με πυρομαχικά σε λιμάνι της Συρίας

Σε λιμάνι της Συρίας κατέπλευσε το πλοίο ρωσικών συμφερόντων Chariot, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, το πλοίο, που απέπλευσε το απόγευμα της Τετάρτης από αγκυροβόλιο του λιμανιού της Λεμεσού, έφθασε στη Συρία σήμερα, Πέμπτη, λίγο πριν το μεσημέρι.

Αξιωματούχος της τουρκικής πλευράς άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά» -έτσι απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- άφησε το πλοίο να καταπλεύσει, παρά το εμπάργκο κατά της Συρίας.

Το ΡΙΚ υποστηρίζει ότι από την Τετάρτη, το πλοίο έχει κλειστό το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης και ως εκ τούτου το σκάφος δεν δίνει στίγμα για το σημείο που βρίσκεται. Την ίδια ώρα, το Chariot δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Θρίλερ για τη θέση του πλοίου

Μηχανές δορυφορικής παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι προορισμός του Chariot είναι το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στη Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το πλοίο, που ξεκίνησε από την Αγία Πετρούπολη, μεταφέρει οπλισμό από τη Ρωσία προς τη Συρία, ενώ την Τετάρτη, οι αρχές της Κύπρου επέτρεψαν στο πλοίο να αναχωρήσει από τη Λεμεσό, καθώς ο καπετάνιος δεσμεύτηκε ότι θα κατευθυνθεί σε άλλη χώρα και όχι στη Συρία.

Πάντως, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Κυβέρνησης για το πλοίο, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ δύσκολο θέμα με πολύ λεπτούς χειρισμούς».

Επίσης, ο κ. Χριστοφορίδης απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλοκών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε το σωστό.