ΚΥΠΡΟΣ

Χριστόφιας: «Οι φιλοδοξίες ορισμένων πάνω από το εθνικό συμφέρον»

Χριστόφιας: «Οι φιλοδοξίες ορισμένων πάνω από το εθνικό συμφέρον»

Για «απαράδεκτες» επικρίσεις και «πολιτικές φιλοδοξίες πάνω από το εθνικό συμφέρον» έκανε λόγο ο Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε το έγγραφο της συμφωνίας του με τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκύπριων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για τις τέσσερις ελευθερίες «μεγάλη επιτυχία» της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξήγησε πως «δεν αφορά τους Τούρκους υπηκόους, όπως το ερμηνεύουν ορισμένοι, αφορά τους Κύπριους υπηκόους».

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως η συμφωνία έγινε βάσει των ευρωπαϊκών όρων: «Οι ελευθερίες αφορούν τις ελευθερίες που αφορούν την ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους και δεν μπορεί να παραβιάζεται ποτέ, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η αναλογία 4 προς 1. Άρα αν θα γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τέσσερις Έλληνες πολίτες, θα μπορεί να γίνει ένας Τούρκος πολίτης», εξήγησε.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η ουσία είναι ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο, να επιλέγουν πού να ζήσουν ελεύθερα, να ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα ελεύθερα, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να ασκήσουν επάγγελμα, να αγοράσουν και να πωλήσουν. Η διαφορά, σημείωσε, είναι ότι «επειδή υπογράψαμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, κάποιοι από αυτούς θα έχουν τον περιορισμό να μην μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα στην άλλη πολιτεία».

Για τη θέση της αντιπολίτευσης ότι έχει καταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο ανενεργό, ο πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «οι φιλοδοξίες για να ανέβουν στην καρέκλα ορισμένοι, έχουν τεθεί πάνω από το εθνικό συμφέρον».