ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Μεγάλη Τετάρτη στη Γενεύη – Παίρνει παράταση η πενταμερής Σύνοδος

Κυπριακό: Η Μεγάλη Τετάρτη στη Γενεύη – Παίρνει παράταση η πενταμερής Σύνοδος
InTime

Κυπριακό: Μετά τις πρώτες «ζυμώσεις» που έγιναν τη Μεγάλη Τρίτη (27.04) στη Γενεύη, οι συζητήσεις όλων των μερών για το ζήτημα της Κύπρου θα συνεχιστούν σήμερα αλλά είναι πιθανό να παραταθούν ως και τη Μεγάλη Παρασκευή (30.04) από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Προκλητικός ο Τατάρ. Συνεχείς οι επαφές του Νίκου Δένδια στην Ελβετία.

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» του Κυπριακού ζητήματος διαδραματίζεται στη Γενεύη και το κτήριο του ΟΗΕ. Εκεί λαμβάνει χώρα η άτυπη πενταμερής Σύνοδος μετά από πρωτοβουλία του ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συζητήσεις και οι «ζυμώσεις» ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Τρίτη (27.04), ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η σημερινή (28.04) ημέρα αναμένεται να είναι ίσως η πιο σημαντική και πιθανό να φέρει εξελίξεις.

Από τα πλέον σημαντικά που διαδραματίστηκαν χθες, ήταν η πρόθεση που έδειξε ο κ. Γκουτέρες να παρατείνει τη διάρκεια των διεργασιών ακόμα και ως τη Μεγάλη Παρασκευή (30.04). «Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να διοργανώσει αυτήν τη συνάντηση μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του από τον Γενικό Γραμματέα Jane Holl Lute», δήλωσε ο Stephane Dujarric σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και πρώην Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που εργάζεται για την προώθηση της συμφιλίωσης.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», πρόσθεσε.

Η σύνοδος αυτή, έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία συνάντηση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών στην Ελβετία για να συζητήσουν το μέλλον της Μεγαλονήσου. Το τότε συνέδριο στο αλπικό θέρετρο του Crans Montana, διακόπηκε μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων για έξι βασικά θέματα, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, τα νέα εδαφικά όρια και η κατανομή εξουσίας.

Οι διμερείς συναντήσεις του Γκουτέρες

Αυτή τη φορά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει προγραμματίσει να επιβλέψει τρεις ημέρες άτυπων συναντήσεων στην ελβετική πόλη, ξεκινώντας την Τρίτη το απόγευμα.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι ρεαλιστής», είπε ο κ. Dujarric και πρόσθεσε «Αυτό είναι ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά, έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις πριν». Οι συζητήσεις στην ελβετική πόλη περιλαμβάνουν ως γνωστόν αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου που συμφώνησαν για την ανεξαρτησία του νησιού το 1960, και οι οποίες ιστορικά συμμετείχαν σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματα.

Προκλητικός με το… καλημέρα ο Τατάρ

Χωρίς να δείξει καμία διάθεση υπαναχώρησης και εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης έφτασε στη Γενεύη ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέμεινε πως η μοναδική λύση είναι αυτή των δυο κρατών, θέση στην οποία τον έχει κατευθύνει εμφανώς η Άγκυρα, άσχετα αν όλα τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Κύπρου είναι αντίθετα με αυτή.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο κ. Γκουτέρες και οι συνεργάτες του έλαβαν υπόψη όσα είπε και μάλιστα σχολίασε πως «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα τις κατεύθυνε ο ίδιος».

Ο Τατάρ χαρακτήρισε ως αβαντάζ την παρουσία του Γκουτέρες στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα και σχολίασε πως ξέρει καλά το θέμα της Κύπρου, ενώ σχολίασε πως τόσο αύριο όσο και μεθαύριο θα συζητηθούν εκτενώς όλα τα ανοικτά ζητήματα εντατικά από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πως εξήγησε πολύ καλά τις θέσεις του.

Έγινε εμφανές πως η Άγκυρα και το ψευδοκράτος έχουν πάει στη Γενεύη με διάθεση να βάλουν «μπουρλότο» στην όποια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, καθώς είναι αποφασισμένοι να απορρίψουν οποιαδήποτε συνομιλία για πιθανή συμφωνία που να βασίζεται σε ομοσπονδία. Τη χαρακτηρίζουν «χάσιμο χρόνου», ενώ την ίδια ώρα η πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας απορρίπτουν κάθετα τη λύση των δυο κρατών καθώς είναι εμφανές πως κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τη διχοτόμηση της Κύπρου για πάντα…

Συνεχείς οι επαφές Δένδια

Στην Ελβετία βρίσκονται, προφανώς, και οι εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της άτυπης Πενταμερούς του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (27.04), έτσι ώστε να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο 48ωρο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πέρα από την παρουσία του στη σημαντική αυτή σύνοδο που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κάνει μια σειρά επαφών κατά την παρουσία του στη Γενεύη.

Ο κ. Δένδιας εκτός του κ. Αναστασιάδη, συναντήθηκε και με τον κ. Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της άτυπης πενταμερούς.

Νωρίτερα, είχε συζήτηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, κ. Πέντερσεν. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η σταθερή στήριξη της Ελλάδας σε όλες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για τη Συρία, αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες

Προηγήθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.

Στις εν λόγω επαφές, τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κόμπου και Άρης Κωνσταντινίδης. Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, στις συναντήσεις παρακάθονται, εκτός από τον Αντόνιο Γκουτέρες, η ειδική του απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και η ειδική του αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Νωρίτερα, όπως αναφέραμε, ο Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Στην άτυπη πενταμερή δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.

Υπέρ της δικοινοτικής ομοσπονδίας οι ΗΠΑ

Από πλευράς του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Χαιρέτησε την άτυπη Σύνοδο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης έφτασε στη Γενεύη και ο Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Ο κ. Ράαμπ ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία όπου αποβιβάζεται από το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψε στην ελβετική πόλη, συνοδεύοντάς του από ένα μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασιλείο θα εργαστεί για να υπάρξει δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού ζητήματος.

«Προσγειώθηκα στη Γενεύη για να παραστώ στις 5+Ην. Έθνη συνομιλίες επί της λύσης του Κυπριακού, που φιλοξενεί ο Αντόνιο Γκουτέρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εργαστεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού ζητήματος», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα από την κατάργηση του SMS στο 13033 – Κρίσιμη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας