ΚΥΠΡΟΣ

Νταβούτογλου: Καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία

Νταβούτογλου: Καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία

Η Τουρκία θα συνομιλεί μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση αυτή της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«Η Άγκυρα δεν θα έχει καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία γιατί δεν επιθυμεί να ανταμείψει με κανένα τρόπο την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία επιθυμεί τη διατήρηση του στάτους κβο ελπίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους», είπε ο Νταβούτογλου.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα σε τρεις μέρες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία όμως δεν υπάρχει από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος και η Κυπριακή Προεδρία προγραμματισμένη, ενώ η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο κράτος μέλος, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης.

Επίσης, υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση που είχε κάνει ο Φούλε όταν η Άγκυρα απείλησε με πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ότι «Με όλο το σεβασμό που έχουμε για την Τουρκία, η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας δεν εξαρτάται από τη χώρα αυτή».

Τέλος κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Κάθριν Άστον υπογράμμισε ότι με την ιδιότητά της εκπροσωπεί και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.