ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Δολοφονία Άντη Χατζηκωστή: Αίτηση αποφυλάκισης ζητούν οι 4 ισοβίτες

Κύπρος - Δολοφονία Άντη Χατζηκωστή: Αίτηση αποφυλάκισης ζητούν οι 4 ισοβίτες
Πέρασαν 12 χρόνια από την δολοφονία του διευθύνοντα συμβούλου του Εκδοτικού Οίκου «Δίας», Άντη Χατζηκωστή

Αντιδράσεις στην Κύπρο - Αίτηση για αποφυλάκιση με όρους υπέβαλαν στο αρμόδιο Συμβούλιο και οι τέσσερις καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη, για τον φόνο του Άντη Χατζηκωστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», ευθύς μετά που συμπλήρωσαν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα που τους επιτρέπει, οι τέσσερις ισοβίτες, τρεις άντρες και μια γυναίκα, υπέβαλαν αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία, ώστε να αποφυλακιστούν με όρους. Πρόκειται για την Έλενα Σκορδέλη, τον αδελφό της Τάσο Κρασοπούλη, τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον Ανδρέα Γρηγορίου-Κασάπη.

Δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Άντη, οι τέσσερις καταδικασθέντες (εκτελεστής και αυτουργοί) κατέθεσαν αίτημα για αποφυλάκισή τους και τώρα αναμένουν απάντηση.

Σύφωνα με τον Περί Φυλακών Νόμο του 1996 (62(I)/1996) που τροποποιήθηκε το 2018, οι ισοβίτες δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα στο Parole Board (Συμβούλιο Αποφυλάκισης) όταν συμπληρώσουν 12 χρόνια μετά την καταδίκη τους.

Παρόλο που οι τέσσερις καταδικάστηκαν στις 13/6/2013 εντούτοις η καταδίκη τους μετρούσε από το διάστημα που παρέμειναν υπό κράτηση, με αποτέλεσμα να δικαιούνται έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση των 12 ετών, να ζητήσουν αποφυλάκιση με όρους.

Ο επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης «ΔΙΑΣ» και της τηλεόρασης «Σίγμα», Άντης Χατζηκωστής, είχε πέσει νεκρός από πυρά αυτομάτου όπλου στις 11/1/2010 την ώρα που στάθμευε το όχημά του έξω από την οικία του στην Έγκωμη.

Οι τέσσερις κατηγορήθηκαν ενώπιον Κακουργιοδικείου για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου και φόνου εκ προμελέτης. Ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Φάνος Χατζηγεωργίου που συμμετείχε στο έγκλημα αλλά χρησιμοποιήθηκε από την κατηγορούσα Αρχή για να καταθέσει εναντίον των υπολοίπων. Εν τέλει κρίθηκε αξιόπιστος και το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι μπορεί να βασιστεί στη μαρτυρία-ομολογία του, καθώς και στη μαρτυρία άλλων μαρτύρων κατηγορίας, ώστε να καταδικάσει τους κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ως αναξιόπιστοι.

Τώρα το Συμβούλιο Αποφυλάκισης θα ζητήσει μια σειρά εκθέσεων από τις Φυλακές, την Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας για τον κάθε έναν από τους ισοβίτες ώστε να διαπιστωθεί η διαγωγή τους στις Κεντρικές, κατά πόσον αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία καθώς και να προσμετρήσει τις αντιδράσεις από τους συγγενείς του θύματος και γενικότερα της κοινωνίας.

Από άλλες παρόμοιες υποθέσεις προκρίνεται ότι δύσκολα το Συμβούλιο θα συναινέσει στην αποφυλάκιση των τεσσάρων, λόγω του σύντομου χρόνου που έχει παρέλθει από τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.