ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ειδικοί αστυνομικοί στην Πράσινη Γραμμή

Κύπρος: Ειδικοί αστυνομικοί στην Πράσινη Γραμμή
Προσλήψεις για περίοδο 18 μηνών
ΚΥΠΕ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας να προσλαμβάνει συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς για περίοδο 18 μηνών, «για αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας», κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, τα άτομα που θα προσλαμβάνονται θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές και το συμβόλαιο τους μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά σε χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, πως τα νομοθετήματα αποσκοπούν στο να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων.

Εξάλλου, όπως προστίθεται, η όλη διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, εδράζεται σε απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως:

  • (α) περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙
  • (β) έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ˙
  • (γ) μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙
  • (δ) φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙
  • (ε) απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Η αμοιβή, το ωράριο εργασίας, η άδεια απουσίας με ή χωρίς απολαβές και η άδεια ασθενείας των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών καθώς επίσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, και θα περιλαμβάνονται στην προκήρυξη των θέσεων καθώς επίσης και στη σύμβαση των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης της επιτήρησης της πράσινης γραμμής με τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης εκφράστηκε η πρόθεση για θετική αντιμετώπιση του αιτήματος. Η σχετική δαπάνη έχει ήδη κοστολογηθεί και προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υποβληθεί στα πλαίσια συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.