ΚΥΠΡΟΣ

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας

Ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσει με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε», τόνισε ο κ. Χριστόφιας και συμπλήρωσε ότι ο παραγόμενος πλούτος πρέπει να καταμερίζεται πιο δίκαια.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ο πρόεδρος Χριστόφιας τις κατέταξε ως εξής:

Πρώτη Προτεραιότητα: Η Κυπριακή Προεδρία, μεταξύ άλλων, θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο για τις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για πολιτικές όπως η Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων καθώς και για την επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης.

Δεύτερη Προτεραιότητα: Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν, επίσης, σημαντικό θέμα για την Κυπριακή Προεδρία. Θα προωθηθεί, ακόμα, η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς.

Τρίτη Προτεραιότητα: Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της εργασίας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ειδικότερα την προώθηση της ευζωίας των παιδιών. Επίσης, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Τέταρτη Προτεραιότητα: Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Περαιτέρω, η Κυπριακή Προεδρία, θα προωθήσει τις απαιτούμενες διεργασίες σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης.

Στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις απειλές της Τουρκίας. Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στα προβλήματα, που τυχόν αποπειραθεί να δημιουργήσει η κατοχική δύναμη, να την αποπροσανατολίσουν από την ενάσκηση μιας καθόλα ευρωπαϊκής προεδρίας.