ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τους περισσότερους πτυχιούχους

Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τους περισσότερους πτυχιούχους

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, με τίτλο «Προσοχή στο χάσμα - ανισότητες εκπαίδευσης στις περιφέρειες της ΕΕ», υπάρχουν σημαντικές ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα μεταξύ των κρατών μελών και τις διάφορες περιφέρειες των κρατών.

Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχει χάσμα μορφωτικού επιπέδου μεταξύ Βορρά και Νότου, με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το πολύ, κυρίως σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης και ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αντίθετα, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία.

Αλλες χώρες της Ευρώπης εκτός από την Κύπρο, με τις περισσότερες περιφέρειες με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα master`s ή ισοδύναμο) είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες και η Βόρεια Ισπανία. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι γεωγραφικές ανισότητες στην εκπαίδευση εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις δεσμεύσεις των κρατών μελών για την προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Η έκθεση – η πρώτη στο είδος της – καλεί τις χώρες της ΕΕ να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση των εν λόγω ανισοτήτων.