ΚΥΠΡΟΣ

Θεοχάρους: Τροχοπέδη στα τουρκικά κόλπα

Θεοχάρους: Τροχοπέδη στα τουρκικά κόλπα

Την ανάγκη να μην επιτραπεί στην Τουρκία να ξεγλιστρήσει των υποχρεώσεών της και να σεβαστεί την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεδρεύουσα χώρα, τονίζει η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελένη Θεοχάρους.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωβουλευτού, με αφορμή τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, οι τουρκικές υποχρεώσεις πηγάζουν τόσο από το νομικό και πολιτικό πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, όσο και από τις ίδιες τις Συνθήκες.

Η κ. Θεοχάρους, με αφορμή επίσημη ενημέρωση που είχε από την Πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, Ελέν Φλοτρ, διατύπωσε γραπτώς τη θέση ότι η 70ή Σύνοδος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη αυτό το τρίμηνο στην Τουρκία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας. Στη θέση αυτή, πρόσθεσε η Κύπρια Ευρωβουλευτής, συμφωνεί και η κ. Φλοτρ.

Σύμφωνα, επίσης, με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive.gr με την ίδια γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνεί και το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Προφάσεις και προσκόμματα

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, ήδη, οι Τούρκοι βρίσκουν διάφορα προσκόμματα για αναβολή της Συνόδου και μετάθεσή της μετά την Κυπριακή Προεδρία. «Μάλιστα», πρόσθεσε, «το Προεδρείο της εν λόγω Επιτροπής (που αποτελείται από Ευρωπαίους ευρωβουλευτές - υπάρχει και αντίστοιχο τουρκικό) θα εισηγηθεί στην προπαρασκευαστική κοινή συνάντηση, που θα γίνει με την τουρκική αντιπροσωπία στις 9 Νοεμβρίου (ήταν προγραμματισμένο να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο 2012), όπως η 70ή Σύνοδος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2012».

Η κ. Θεοχάρους, προστίθεται στην ανακοίνωση, με επιστολή της προς την κ. Φλοτρ, εκφράζει την ανησυχία ότι, εάν προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα, ή "απρόβλεπτα γεγονότα", δεν θα υπάρχει χρόνος για αλλαγή της ημερομηνίας και πραγματοποίησης της Συνόδου εντός της Κυπριακής Προεδρίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία θα έχει επιτύχει τον στόχο της.