ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος προς Σόιμπλε: Κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση

Κύπρος προς Σόιμπλε: Κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Στέφανου Στεφάνου στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν ξέρω τι εννοεί ο Υπουργός της Γερμανίας, ούτε θα ερμηνεύσω εγώ τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας».

«Αυτό, το οποίο μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι εδώ και καιρό είμαστε σε επαφή και διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και με την Τρόικα και αναμένουμε να μας οριστεί ημερομηνία καθόδου της Τρόικας για να διαπραγματευτούμε με στόχο να κλείσουμε ένα μνημόνιο: Αυτό λέγεται ουσιαστική συζήτηση», υπογράμμισε.

Σκληρότερη ήταν η απάντηση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.

«Αυτό είναι μια παραδοξότητα, το λιγότερο που έχω να πω, κατά τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό. Αν υπάρχει λάθος πληροφόρηση του κ. Σόιμπλε είναι ένα θέμα, αν αυτή είναι η θέση της Γερμανίας τότε έχουμε πολύ – πολύ σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι «βεβαίως δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμούς αλλά αν συνεχίσει αυτή η συμπεριφορά των Γερμανών, όπως επεδείχθη στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών του Νότου, η πικρή γεύση που παραμένει είναι ότι πάμε οριστικά και αμετάκλητα πλέον στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, στην Ευρώπη του Βορά, στην Ευρώπη του Νότου, όπου κυριαρχεί η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, όπου επικρατεί μαζική φτώχεια, όπου τροφοδοτείται η ανεργία».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «αν αυτή είναι η ΕΕ τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα: αν δεν υπάρξει κοινοτική αλληλεγγύη, αν δεν διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και αν κάποιοι παρουσιάζονται ως οι μεγάλοι κηδεμόνες επειδή είναι ισχυροί οικονομικά, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Του χρόνου θα ασχοληθούμε με την Κύπρο